U-bochtconstructie moet Scheringa naar de beurs leiden

AMSTERDAM - Met zijn DSB Bank en DSB Groep is het nooit zover gekomen, maar voormalig bankier Dirk Scheringa zou zijn factoringsbedrijf Credit Sales op de beurs willen laten noteren.

Scheringa begon met het bedrijf nadat zijn bank in 2009 ten onder was gegaan. Het lukte hem echter niet veel mede-investeerders te trekken.

Teneinde een omslachtige en kostbare toelatingsprocedure tot de beurs te voorkomen lonkt Scheringa naar de overname van de lege beurshuls Lavide. De bedoeling is de activiteiten van Credit Sales daarin onder te brengen, waardoor vanzelf een beursnotering wordt bewerkstelligd.

Lavide is het restant van de voormalig automatiseerder Qurius uit Zaltbommel. Value8, van voormalig voorzitter van de Vereniging van Effectenbezitters Peter Paul de Vries, kocht de aandelen voor een groot deel op. Scheringa heeft eerst hem benaderd met een overnameverzoek.

De website FTM meldde donderdag dat Scheringa contact heeft gezocht met de raadsman Adriaan de Gier. Die zegt een schadeclaim op Lavide te hebben van 4- tot 6 miljoen euro en daardoor ook recht te hebben op de aandelen. De Gier erkent met Scheringa te hebben gesproken, maar beweert met nog drie andere kandidaten te praten.

Overigens hebben de bestaande aandeelhouders van Lavide voorlopig De Gier buiten de poort weten te houden.

Credit Sales is statutair gevestigd in Vinkeveen, maar houdt kantoor in Obdam. Het bedrijf houdt zich bezig met factoring: het opkopen van moeilijk inbare vorderingen van bedrijven die dringend liquiditeiten nodig hebben. Tegen een bepaalde korting neemt Credit Sales die vorderingen over, waarna het winst hoopt te maken door uiteindelijk meer te innen dan ervoor is betaald. Op de bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde rekening staat voor 3,5 miljoen aan vorderingen tegenover 4,6 miljoen aan schulden.

Bij de oprichting van zijn factoringbedrijf in 2011 zei Scheringa binnen vier jaar een omzet te willen van minimaal 1 miljard euro.

Scheringa is inmiddels door de curatoren aansprakelijk gesteld voor de verliezen bij de afhandeling van het DSB-faillissement. Vorig jaar stelde hij zich nog kandidaat voor het hoofdbestuur van de partij 50Plus.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden