'U blijft wel cool, dat vind ik wel tof'

Een 19-jarige man uit Pijnacker drong donderdagavond met een wapen de studio van de NOS binnen, vlak voor het NOS Journaal. Hij eiste zendtijd live op televisie. Een reconstructie.

De politie overmeestert Tarik Z. in de NOS-studio.Beeld reuters

Het is donderdagavond, even voor achten. Het team van het NOS Journaal staat klaar om te beginnen. Nieuwslezer Herman van der Zandt gaat presenteren in studio 8, op de vierde verdieping.

Op hetzelfde moment loopt er een jongen in pak het NOS-gebouw binnen. Hij draagt een pistool met geluiddemper. Het wapen is nep, maar dat weet dan nog niemand.

Het is de 19-jarige Tarik Z., eerstejaars student molecular science & technology in Delft. Zijn zwarte pak en stropdas zijn onberispelijk, zijn donkere haar is gemillimeterd. Hij draagt een bril met een zwaar montuur, zijn ringbaardje ziet er verzorgd uit. Tarik is volgens studiegenoten al weken niet op de universiteit verschenen. Volgens sommige berichten zouden zijn ouders onlangs zijn gescheiden.

Brandweer donderdagavond op het Mediapark in Hilversum.Beeld epa

Studio 10

De ongewapende portier van het NOS-gebouw schrikt. Tarik duwt hem een brief in zijn handen.

'Wanneer u dit leest, raak dan niet in paniek', staat er. 'Ga niet schreeuwen en waarschuw uw collega's ook niet. Doe alsof er niets aan de hand is. Ik ben zwaar bewapend. Als u gewoon netjes meewerkt, dan zal u niets overkomen.'

In de brief eist Tarik dat de portier hem naar de studio van het NOS Journaal brengt omdat hij daar live in de uitzending wil komen. Hij zegt dat hij vijf handlangers heeft én nog eens 98 hackers die klaarstaan voor een grootschalige cyberaanval. Ook dreigt hij dat er op acht plaatsen in het land zware explosieven met radioactief materiaal klaar liggen. Als hij geen zendtijd krijgt, waarschuwt Tarik, dan zullen zijn handlangers overgaan tot actie.

Op dat moment zijn er zo'n tachtig NOS-medewerkers op de nieuws- en sportredacties aanwezig.

De portier neemt Tarik mee door de draaideur en stapt samen met hem de lift in, naar de derde verdieping, naar studio 10. Dit is niet de studio waar het achtuurjournaal wordt opgenomen. Het is niet duidelijk waarom de portier hem hierheen brengt, maar mogelijk heeft hij tijd willen rekken.

Verdachte Tarik Z. in de studio van de NOS.Beeld ap

Het rode lampje brandt

Vlak bij de studio zit schakeltechnicus Hans Bezembinder van het Achtuurjournaal in de regieruimte. Normaal zitten Bezembinder en zijn collega's op de vierde, maar nu zitten ze tijdelijk op de derde verdieping, in afwachting van een verbouwing. Bezembinder zit te wachten tot zijn Achtuurjournaal begint, want dan zal hij moeten schakelen met studio 10 op de derde verdieping. Normaal is die leeg rond deze tijd, maar vandaag staat NOS-verslaggever Martijn Bink daar te wachten. Hij bereidt zich voor op een 'stand-upje'. Bezembinder zet de verbinding vast open. Het rode lampje van de camera brandt.

Dan ziet Bezembinder de portier aankomen, samen met een hem onbekende jongen. Misschien is het een vriend van de portier, gaat het door hem heen.

De portier overhandigt de brief aan de regisseur in de regieruimte. Al snel begrijpen ze dat de jongen zendtijd wil. 'Ik dacht eerst dat het een grapje was', zegt Bezembinder. 'Maar in de ogen van de portier zag ik dat het serieus was.' Shit, dit is heftig, denkt hij.

Bezembinder reageert. Instinctief besluit hij de jongen naar de ruimte te sturen waar het minste mensen zijn. 'Als je op zender wilt, moet je naar studio 10', zegt hij. De studio ligt midden op de redactie, een bocht verwijderd van de regieruimte. Het ziet er geloofwaardig uit.

Tarik gaat er naar binnen, samen met de portier. Met een druk op de knop zorgt Bezembinder van een afstand dat de camerabeelden vanuit studio 10 worden opgenomen. Wat daar gebeurt, moet worden vastgelegd, denkt hij.

Mogelijk hoort verslaggever Martijn Bink via zijn oortje van de regie wat er aan de hand is. In ieder geval is hij de studio waarschijnlijk al uit voor Tarik en de portier er zijn. 'Jongens, wegwezen', roept hij tegen zoveel mogelijk collega's. 'Er is hier een man op de vloer met een wapen.'

Journaalpresentator Herman van der Zandt hoort alles via zijn oortje. Ook hij denkt eerst dat het een geintje is, maar herziet zijn mening al snel. 'Dan moet je niet nadenken en zorgen dat je wegkomt', zegt hij achteraf. 'Via een kruipdoor sluipdoor-weg zijn we buiten beland.'

Dan is het acht uur. Op televisie gebeurt er niets. De journaalkijkers krijgen de tekst 'Even geduld aub' te zien.

NOS-personeel keert terug naar het gebouw nadat Z. door de politie is overmeesterd.Beeld anp

Rechtstreekse verbinding

Sportpresentator Jeroen Stomphorst van de NOS zit op dat moment op de vierde verdieping te werken, één verdieping boven de plek waar het op dat moment allemaal gebeurt. Hij werpt een blik op een van de schermen in zijn buurt en ziet dat het journaal niet begint.

Dat verbaast hem en zijn collega's. 'Als het maar geen terroristische aanslag is', roepen ze nog - als grapje. 'Ik zei: ik loop er wel even heen', zegt Stomphorst. Maar als hij bij de journaalstudio aankomt, is die leeg. 'Ik dacht: wat is dit nou?'

Al snel horen ze wat er aan de hand is. 'En nu zie ik hem ook nog in beeld', roept een technicus. Hij zet de rechtstreekse verbinding met de studio aan en ze zien en horen wat zich een verdieping lager voltrekt.

De sportredacteuren rennen niet naar buiten. Ze weten niet precies of het veilig is. 'We zaten als versteend voor de tv te kijken', zegt Stomphorst.

In studio 10 zien ze een man ijsberen met het wapen in de rechterhand. Vlak bij hem staat de portier.

POlitiecontrole bij de ingang van het mediapark.Beeld anp

Mannen onder elkaar

'U blijft wel cool, dat vind ik wel tof', zegt Tarik.

'Ik ben net zo zenuwachtig als jij', antwoordt de portier. 'Mannen onder elkaar. Maar ik wil heel graag naar huis.'

'Dat snap ik meneer', zegt Tarik. Toch wil hij dat de portier blijft zitten.

'Ik ga jou niet in de weg zitten met het risico ... ja?', zegt de portier. 'Ik ben blij dat je ook wil dat ik vanavond naar huis ga.'

'Zou u daar willen zitten dan, straks?', vraagt Tarik. 'Als ik moet beginnen? Ik beloof dat u niks zal gebeuren. Het is iets anders als ik hier in mijn eentje zit. Ze staan waarschijnlijk nu al buiten.'

Dan legt Tarik uit wat hij wil. 'De dingen die gezegd gaan worden, dat zijn wel hele grote wereldzaken', zegt hij. 'Wij zijn, zeg maar, ingehuurd door inlichtingendiensten en daar hebben wij zaken vernomen die de huidige samenleving in twijfel trekken. En die gaan wij nu naar buiten brengen. Zulke kwade mensen zijn wij ook weer niet. We doen dit ook voor de gewone burger.'

Hij wil dat de portier blijft. 'Het is mogelijk dat mensen van bovenaf zeggen van: maak hem maar af, dit mag niemand horen. En als ik hier in mijn eentje zit, dan is de kans groot dat ze denken: we stormen gewoon naar binnen en schieten hem... we doorzeven hem.'

'Ik hoop alleen dat jij niet in het proces mij meeneemt', zegt de portier.

'Nee, nee zeker niet. Maar ik zou het fijn vinden als u toch hier blijft. Dan is de kans kleiner dat ze zo'n actie ondernemen. Als mijn speech klaar is, dan laat ik u gaan."

'Ik vind dit te lang duren', zegt Tarik. 'Kunt u mij horen?', vraagt hij. 'Is er geen contact? Ik moet weten dat we live op televisie zijn.'

Later op de avond blikt de NOS terug op de gebeurtenissen. Journalist Martijn Bink (links) doet verslag van zijn ontmoeting met Tarik Z.Beeld anp

Situatie onder controle

Dan zien ze de agenten komen.

'Politie! Laat het wapen vallen!'

'Ik laat het vallen', zegt Tarik die meteen loslaat. 'Ik heb het laten vallen.'

'Knielen nú', schreeuwen ze.

Meteen daarna moet hij op zijn buik liggen.

'Bij elke verdachte beweging wordt onmiddellijk geschoten, heb je dat begrepen?', schreeuwt de politie. Als Tarik eenmaal ligt, is het over.

'Situatie onder controle', roept de agent naar de meldkamer, 'verdachte aangehouden.'

Later op de avond wordt er een huiszoeking gedaan in het vermoedelijke huis van Tariks vader. Tarik zou nog bij hem thuis wonen in Pijnacker. Studievrienden zeggen die avond tegen de NOS dat Tarik overkwam als een rustige, slimme jongen, geïnteresseerd in sport en meisjes. Maar ook als iemand die veel nadacht over hoe hij de wereld kon verbeteren en over de macht van grote bedrijven.

Tarik wordt vastgehouden op het politiebureau in Hilversum op verdenking van vrijheidsberoving, bedreiging en wapenbezit.

De politie geeft samen met burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum een persconferentie.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden