Tyson enkel nog wandelende tijdbom

Mike Tyson sloeg niet op tilt. En afhankelijk van 's mans voor- of afkeur jegens de controversiële bokser, zorgde dat zaterdagavond in Las Vegas voor een welgemeende zucht van verlichting dan wel een onderdrukt gevoel van teleurstelling....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Bij zijn tweede rentree ontsnapte Tyson (32) aan een dodelijke val in het ravijn. Tegenstander Francois Botha was aan de winnende hand, maar liep laat in de vijfde ronde uiterst knullig tegen de mokerharde rechtervuist van de dolende Tyson aan. De Zuid-Afrikaan ging knock-out.

Daarmee heeft de gevreesde wereldkampioen van weleer opnieuw wat krediet gekocht voor een beschamende carrière die elk bestaansrecht had verloren. Tyson bokste zijn eerste partij in negentien maanden, nadat hij zich bij vriend en vijand onmogelijk had gemaakt door opponent Evander Holyfield in het oor te bijten.

Aan de langdurige schorsing kwam zaterdagavond een eind. Maar anders dan de bejubelde terugkeer na drie jaar gevangenisstraf wegens verkrachting in 1995, was de publieke opwinding over Tysons laatste kans op eerherstel ditmaal ver te zoeken. Het lijkt alsof Iron Mike niet langer serieus wordt genomen.

De tijd dat Tyson de nachtmerrie van iedere respectabele uitdager was, ligt in een ver verleden begraven. Wat hem momenteel louter nog aantrekkelijk maakt voor de lucratieve betaaltelevisie, is de morbide fascinatie voor een wandelende tijdbom die ieder moment kan afgaan.

Zal Tyson opnieuw in een vlaag van blinde woede toehappen? Iets dergelijks dreigde zaterdag aan het eind van de eerste ronde te gebeuren. Tyson nam Botha na het luiden van de bel in een pijnlijke armklem en bleef ongeoorloofd op de machteloze tegenstander inslaan.

Veiligheidsagenten doken onmiddellijk op het ineen gestrengelde tweetal. De commotie vervolgde in de tweede ronde, toen Tyson en Botha kozen voor een onafzichtelijke worsteltactiek. Beiden begaven zich onthutsend traag door de ring en slaagden er niet in fatsoenlijke combinaties te realiseren.

Botha (30) bleef aanvankelijk keurig overeind. De Witte Buffel, die ooit kortstondig de IBF-wereldtitel in bezit had, incasseerde Tysons spaarzame uithalen moeiteloos. In de vijfde ronde beging Botha een cruciale fout door zijn dekking provocerend te laten zakken. Daarmee tuimelde hij in het graf dat hij op aangeven van Tyson had gegraven.

Ongeacht de uitkomst toucheerde Tyson tien miljoen dollar, een kleine twintig miljoen gulden. Botha kreeg 1,85 miljoen dollar. Het leeuwendeel van Tysons gage gaat naar de belastingdienst, die nog dertien miljoen dollar te goed heeft. Het is een van de onbegrijpelijke wendingen in Tysons leven, die sinds zijn vrijlating in zes gevechten 140 miljoen dollar bij elkaar bokste.

Hij heeft alle banden met promotor Don King en zijn twee managers Rory Holloway en John Horne verbroken. Het trio heeft hem naar eigen zeggen miljoenen dollars afgetroggeld, waardoor hij zelfs in financiële problemen verkeert. Hij verlangt teruggave van 100 miljoen dollar. Een rechter moet zich nu over alle schimmige contracten buigen.

In zijn hoogtijdagen had Tyson niet zelden aan één enkele klap genoeg om zijn tegenstander reeds in de eerste ronde tegen het canvas te jagen. Zijn machtige lijf is na anderhalf jaar verontrustend aangetast door de tand des tijds. De innerlijke woede, die zo oppermachtig een uitweg vond in de ring, heeft plaatsgemaakt voor bitterheid en grillig gedrag daarbuiten.

Op 5 februari wacht de gerechtelijke uitspraak in een proces tegen Tyson, die na een verkeersongeluk twee automobilisten molesteerde. Het incident gebeurde in zijn proeftijd, waardoor de kans bestaat dat hij opnieuw achter de tralies verdwijnt.

Tyson zei zaterdag klaar te zijn voor de gevangenis. Het is de vraag of de bokswereld daarna wederom warm loopt voor zijn derde rentree.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden