Typisch niet pluis

'Idealisten in de Kamer zijn een gevaar voor de samenleving!' Zei gisteren niet een ultrarechtse pragmaticus. Of een pooier. Een pandjesbaas....

B & W bracht een onthullend debat. Ex-Kamerleden gingen in discussie met Kamerlid Vendrik van GroenLinks die vindt dat de wachttijdregelingen voor ex-Kamerleden te riant zijn. De oud-politici vonden van niet. Moeite genoeg hadden ze gehad met het vinden van een baan na hun carrière in de Kamer. Karig genoeg vinden ze de huidige wachtgeldregeling - 70 procent van 170.000 gulden. De Kok (89.000 gulden wachtgeld per jaar tot zijn vijfenzestigste) besteedt een deel van zijn vrije tijd nu aan het schrijven van een dissertatie.

Hij en G. de Jong, ook ex-CDA-Kamerlid, kwamen met stevig verbaal geschut. Met name de arrogante De Jong kon zijn dédain voor Vendrik amper onderdrukken. Als het zo doorgaat, schamperde hij, zijn de Kamerleden van de toekomst 'bijklussende huisvrouwen die thuis een kostwinner hebben zitten.' Vendrik zei dat hij niet inziet dat voor Kamerleden iets anders zou moeten gelden dan wat gemiddeld voor de Nederlandse bevolking geldt. Gemiddeld - dat had hij beter niet kunnen zeggen. Niks gemiddelds aan een Kamerlidmaatschap, briesten De Kok en De Jong. Ex-staatssecretaris Linschoten vond zelfs dat Kamerleden juist het dubbele moeten gaan verdienen, zodat ze op zijn minst kunnen concurreren met de subtoppers in het bedrijfsleven. Hij citeerde partijgenoot Vonhoff: If you pay peanuts you get monkeys. Geld, probeerde Vendrik nog maar eens, mag toch niet van doorslaggevend belang zijn voor een Kamerlid. 'Gevaarlijk populisme!', werd hem toegebeten. Ik ben benieuwd of Jaap de Hoop Scheffer gekeken heeft. Zijn partijgenoten zadelden het CDA (en de politiek) met een mooi nieuw imago-probleem op.

Even later zag ik in het Journaal demonstrerende huisartsen. Beschaafd boe-geroep, aandoenlijk protestlied, zoete shirt-opdruk: 'Beste Els, dit is nou typisch niet pluis.' Hun zaak lijkt me behartenswaardiger dan die van de oud-Kamerleden. Toch vloog woordvoerder Giesen maandag in B & W ook een beetje uit de bocht. 'Als je flink kruideniert, kun je er nog een inkomen aan overhouden.'

Ik freelance, als u het niet erg vindt, nog even bescheiden door.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden