'Typhoon zorgt voor een hartverwarmend Lowlands-moment' (****)

Typhoon verscheen op het Bravo-podium van Lowlands met een voortreffelijke band van bijna tien muzikanten en gaf daar een hartverwarmend optreden, schrijft muziekrecensent Menno Pot. Een vrijwel perfecte voorstelling met muziek die tot het allerbeste van de Nederlandse hiphop kan worden gerekend.

Menno Pot
De Nederlandse rapper Typhoon (Glenn de Randamie) tijdens zijn optreden op de 22e editie van Lowlands. Beeld anp
De Nederlandse rapper Typhoon (Glenn de Randamie) tijdens zijn optreden op de 22e editie van Lowlands.Beeld anp

Op de valreep diende zich vanavond in de Bravo-tent een van de meest hartverwarmende Lowlands-momenten aan: Typhoon, rapper uit de rangen van de Zwolse Fakkelbrigade, haalt de zevenjarige Destin het podium op. Het jongetje rapt, sommeert het publiek vol bravoure om de handen in de lucht te steken en blijkt zich de stereotiepe rappersposes al eigen te hebben gemaakt.

Het hele optreden was trouwens hartverwarmend, zoals de innemende Typhoon een hartverwarmende verschijning is en zijn recente tweede album Lobi Da Basi ('Liefde is de baas') een hartverwarmende plaat, een van de allerbeste die de Nederlandstalige hiphop opleverde.

Hij verscheen op het Bravo-podium met een voortreffelijke band van bijna tien muzikanten en vanaf het begin regeert - inderdaad - liefde: voor het leven, de muziek en de taal. Geen andere Nederlandstalige rapper dicht zo intelligent en beheerst poëtisch.

Even, heel even maar, wordt het een beetje kinderachtig, zoals nederhop dat soms zijn kan, als Typhoon de Fakkelbrigade eert met een wat te lange variatie op het thema 'koning, keizer, admiraal'. Ach. Klein weeffoutje in een verder vrijwel perfecte voorstelling.

Er zijn ook muzikale gasten ouder dan zeven jaar. Benjamin Herman, 'de beste muzikant van Nederland', gaat met zijn saxofoon prachtig op de Surinaamse toer. Het slotakkoord is voor André Manuel, pal nadat Typhoon het prachtige Hemel Valt heeft opgedragen aan de slachtoffers van vlucht MH17 en de slachtoffers in Gaza.

'Als de hemel valt/ De druk op God wordt groter en Ze draagt het allemaal/ Maar als de hemel valt, zullen we het samen moeten dragen/ En kunnen Zij en Allah samen even weg.'

Zulke momenten, daarvan zagen (en voelden) we er tijdens Lowlands 2014 helaas niet zo heel veel. Dank je daarvoor, Typhoon.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden