Twitterlakeien

Hebben de kroonprins en zijn echtgenote mogelijk tijdens hun huwelijksreis in 2002 ongeveer een week gratis gebruikgemaakt van het zeiljacht 'Blue Gold' van de zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen, een huwelijkscadeautje van naar schatting 125 duizend euro?

Ik moet voorzichtig zijn, want voor je het weet hebben we weer een suggestieve tweet van @khtweets aan de broek.


Voor degenen die de sociale media niet zo volgen: op www.twitter.com/khtweets stuurt de Rijksvoorlichtingsdienst nieuws over het Koninklijk Huis de wereld in. En sinds kort laat de dienst er dus ook zijn ongenoegen blijken over publicaties in de krant, wat overigens het tot dusver dodelijk saaie getwitter van de lakeien zeer ten goede komt.


'Zou de Volkskrant een keer ophouden met publiceren onjuiste info?', twitterde de RVD afgelopen maandag.


De tweet suggereerde niet alleen dat de recente publicaties over het landgoed De Horsten niet deugen - wat niet het geval is - maar ook dat eerdere verhalen over de curieuze vastgoedstrapatsen van de kroonprins onjuist waren. Ook die klopten als een bus. Zou de RVD een keer ophouden met publiceren onjuiste beschuldigingen?


Geen idee, want ze reageren nergens op. Niet op twitterberichten en ook niet in de krant. Een verhaal in de Volkskrant over de nieuwe twitterstrategie van de RVD eindigde gisteren zo: 'De RVD wilde niet reageren.'


Mooie voorlichters.


Geen lakei haalt het in zijn hoofd op eigen initiatief even zo'n berichtje te maken. Dus we mogen ervan uitgaan dat er maandag eentje op het paleis is ontboden en dat hem is opgedragen per twitter de berichtgeving van de Volkskrant in een kwaad daglicht te stellen.


Fijn, zo'n staatshoofd en zo'n kroonprins. Altijd al brutaal als de beul geweest, de Oranjes. Het heeft overigens ook iets zieligs, als je koningin bent en twitter is je laatste redmiddel.


En nu die boot van Joep weer.


Het is altijd wat, met ons koningshuis en boten. Een tijdje geleden zag ik op oude archiefbeelden Juliana tijdens haar huwelijksreis vrolijk lachen onder de nazivlag, maar dat was tenminste nog op haar eigen boot. Toen kreeg je prinses Mabel en de boot van Don Klaas, vervolgens het gedoe over de kosten van de lemsteraak van de koningin zelf en nu dit weer.


Op de site van het Koninklijk Huis beantwoordde de RVD gisteren vragen over de kwestie. De vragen waren door de RVD gesteld. Een van de vragen die de RVD zichzelf stelde, was of voor het verblijf op het jacht is betaald. Het antwoord dat de RVD zichzelf gaf: 'De huwelijksreis is privé en derhalve de (hoogte van de) eventuele betalingen ook.'


Bij de RVD stellen ze zichzelf geen vervolgvragen, dus daarmee moesten we het doen.


Ik vind het niet bij voorbaat een privézaak, als het aanstaande staatshoofd een cadeau van 125 duizend euro aanneemt van een zakenman - vergeet die 'eventuele' betalingen maar. Het lijkt op de affaire rond de Zweedse kroonprinses Victoria, die haar huwelijksreis afgelopen zomer ook liet financieren door een rijkaard.


Wat is dat, met die gasten? Moeten de uitkeringen soms omhoog, zodat ze zelf voor hun pleziertjes kunnen betalen?


Waarom leende Joep zijn boot voor niks uit? Waarom vinden die verwende types dat ze zonder blikken of blozen zulke cadeautjes kunnen aannemen? Wat krijgen ze nog meer?


Ik hoop dat de Volkskrant hierover weer de nodige juiste info zal publiceren - ook voor de twitterlakeien.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden