Twitteren als laatste strohalm

Met een twitterconcert en een oproep aan de kabinetsonderhandelaars vecht het Metropole Orkest voor zijn voortbestaan. Het orkest hoopt dat een nieuw kabinet de bezuinigingen terugdraait.

Onlangs liet minister Van Bijsterveldt van Cultuur weten een door het Metropole Orkest gevraagde eenmalige subsidie van 7 miljoen niet toe te kennen. Dat geld is volgens het orkest nodig om te komen tot een door de minister gewenste verzelfstandiging.

Die stap achtte ze nodig, nadat het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), waaronder het Metropole Orkest valt, in 2010 te maken had gekregen met een forse bezuiniging.

Van Bijsterveldt keurde het ondernemingsplan van het Metropole Orkest af. De minister wil een eenmalige subsidie van 1 miljoen toekennen.

Het is de tweede keer dat de minister een ondernemingsplan van het Metropole Orkest afkeurt. Volgens Anton Kok, directeur van het MCO, komt dat omdat de minister iets vraagt dat niet kan. 'Geen enkel orkest kan zonder structurele subsidie van het Rijk, behalve dat van André Rieu. Maar hij gaat het hele jaar met hetzelfde stuk op tournee. Wij spelen, en repeteren, maandelijks voor vier of vijf verschillende concerten. Als je de kosten daarvan zou doorberekenen, worden de ticketprijzen extreem hoog.'

In een laatste poging het tij te keren, heeft Kok zich per brief tot de kabinetsonderhandelaars van VVD en PvdA en tot leden van de Tweede Kamer gericht. Kok: 'Ik vestig mijn hoop op een nieuwe bewindspersoon die de beslissing terugdraait om het Metropole Orkest uit de mediabegroting te halen, maar niet toe te laten tot het de subsidies voor podiumkunsten.'

Volgens de nieuwe plannen waaraan Anton Kok werkt, heeft het Metropole Orkest tot 2017 jaarlijks 3,5 miljoen euro nodig - hetzelfde bedrag als de regionale orkesten krijgen vanuit de cultuurbegroting.

Kok werkt intussen met het orkest aan een nieuwe organisatie. 'We zullen mensen moeten ontslaan en vaste contracten gaan omzetten in flexibele contracten. We zullen vaker dezelfde concerten gaan geven. We gaan de omroepactiviteiten waarvoor een relatief eenvoudige muzikale begeleiding nodig is, afstoten, of spelen in een kleinere bezetting.

De musici van het Metropole Orkest zitten ondertussen niet stil. Vandaag spelen ze, als eerste orkest ter wereld, een Tweetphony, een symphonie waarvoor twitteraars de noten mogen aanleveren. Ook met deze actie vragen ze aandacht voor de dreigende opheffing van het orkest.

Het concert van acht uur is te volgen op de website van het Metropole (metropoleorkest.nl).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden