Twitterde foto met erectie

Twee markante politici in New York die het veld moesten ruimen na seksuele uitspattingen, krijgen nu steun van kiezers bij hun poging weer een publieke functie te bemachtigen. Zo is de moraal in Amerika: vergiffenis vragen doet het goed. En de twee zijn nu heel bekend.

Hartje Harlem. De roestige, druipende airco voert een ongelijke strijd tegen de verstikkende hitte in het zaaltje, waar tachtig genodigden zich verdringen om New Yorks verloren zoon. Anthony Weiner spreekt hen toe. De jonge politicus beging een zonde, mailde een foto van zijn goed gevulde onderbroek naar een studente, kwam ten val, toonde spijt en wil nu weer in genade worden aangenomen.


Weiner is op dit moment zelfs de verrassende koploper in de New Yorkse burgemeestersverkiezingen. 'Hij was verloren en is teruggevonden. Slacht het gemeste kalf en laten we feestvieren', zegt een vader in de Bijbel over zijn weergekeerde, berouwvolle zoon. Maar hier in het volle snikhete zaaltje in deze zwarte buurt is nog niet iedereen daaraan toe.


De kwestie splijt de familie Baker. 'Iedereen moet een tweede kans krijgen. Ook Weiner', zegt de 63-jarige Richard Baker, een gepensioneerd openbaar aanklager. Maar zijn vrouw, die wel haar leeftijd (55) maar niet haar naam wil noemen, protesteert onmiddellijk. Streng kijkend: ' Als je jezelf niet in bedwang hebt, kun je geen burgemeester worden.'


Heeft ze gelijk, is dat inderdaad zo? Die vraag houdt New York deze zomer volop bezig. Niet alleen vanwege Weiner, maar ook vanwege Eliot Spitzer, een andere schuinsmarcheerder die probeert een comeback te maken.


Het is kennelijk het seizoen voor zondaren om na een korte ballingschap te willen terugkeren in het volle politieke leven. In de staat South Carolina was het gouverneur Mark Sanford, die in opspraak kwam wegens overspel maar in mei gewoon weer een Congresverkiezing won.


In New York is het nog afwachten hoe het avontuur met Weiner en Spitzer gaat aflopen, maar deze week verbaasden zij iedereen door de kop over te nemen in de peilingen voor de Democratische voorverkiezingen in september. Weiner is kandidaat voor het burgemeesterschap en Spitzer voor de positie van financieel controleur van de stad.


Hun bewegingen worden deze dagen op de voet gevolgd, omdat hun terugkeer sensatie biedt maar ook iets ongerijmds heeft in een moralistisch en religieus land als Amerika.


Een paar jaar geleden dropen ze nog beschaamd af. 'Goodbye, smeerlap!', werd Weiner in voorjaar 2011 toegeschreeuwd, nadat hij was afgetreden als lid van het Huis van Afgevaardigden in Washington DC. Spitzer stapte in 2008 op als gouverneur van de staat New York nadat aan het licht was gekomen dat hij, de man die prostitutienetwerken de oorlog had verklaard, dure hoeren had bezocht.


Maar binnen respectievelijk twee en vijf jaar vragen Weiner en Spitzer al weer om vergiffenis. Prominente vrouwelijke columnisten vragen zich af wat de twee in godsnaam hebben gedaan om dat te verdienen. Ze zijn niet als vrijwilliger gaan werken in een ziekenhuis in Swaziland, schampert Gail Collins van The New York Times. Of voelen er niets voor om net als de vroegere Britse minister Profumo hun verdere leven in dienst te stellen van de armen, schrijft Peggy Noonan van The Wall Street Journal. Profumo verdween uit het publieke leven. 'Hij deed wat het moeilijkste is voor een politieke figuur. Hij ging echt weg.' En bleef weg, aldus Noonan. 'Hij gaf geen interviews, schreef geen boek en kwam niet op tv.'


Dat is iets wat de twee New Yorkse politici vandaag de dag onmogelijk kunnen opbrengen, als we hun critici mogen geloven. Van Weiner wordt gezegd dat hij chirurgisch een megafoon heeft laten inbouwen in zijn brede mond. Spitzer wordt getypeerd als iemand met een 'out of control ego'. Ze zouden geobsedeerd zijn door macht en aandacht.


Weiner was eerlijk daarover in een interview in april: 'Ik wil aardig gevonden worden en bewonderd.' Die drang deed hem te ver gaan in zijn contacten met vrouwen op internet en kostte hem zijn Congreszetel. Maar de ironie is dat wat hem vloerde, nu bijdraagt aan zijn wonderbaarlijke wederopstanding. Want wie kent Weiner niet? Die naamsherkenning helpt hem nu in de campagne. Hetzelfde geldt voor Spitzer.


Tegenwoordig kan een schandaal eerst iemand 'breken' om hem vervolgens weer te 'maken'. Beroemdheid is wat telt - het geeft niet waarop zij is gebaseerd.


'Het is duidelijk dat het voor de andere kandidaten een handicap blijkt te zijn dat ze niet een zwakte in hun karakter hebben die ze moeten toegeven', spot John Cassidy van The New Yorker. Het raakt aan wat de Republikein Newt Gingrich ooit zei over al zijn echtscheidingen en affaires: 'Het maakt me normaler dan iemand die rondloopt perfect te wezen en misschien het menselijk tekort niet begrijpt.' Zwakte wordt kracht, ondeugd wordt deugd.


En die omkering van alle waarden wordt vergemakkelijkt door de moderne celebrity-cultuur, waarin wordt gesmuld van roddel en menselijke zwakheden, vooral bij bekende persoonlijkheden. Het maakt de Weiners, Spitzers en Sanfords tot spannender kandidaten dan hun oppassende maar veel minder opwindende tegenstanders. Iedereen wil met ze op de foto.


Cultuurpessimisten zullen het zien als een bewijs van voortschrijdend moreel verval, maar ook vroeger kwamen politici goed weg na een misstap. Al in de jaren zeventig wist Wilbur Mills, een Congreslid uit Arkansas, herkozen te worden, ook al was hij kort daarvoor in Washington DC dronken in zijn auto aangetroffen samen met stripteasedanseres Fanne Foxy, bijgenaamd de Argentijnse Zevenklapper.


En het bijzondere hieraan was dat Mills zijn strapatsen overleefde dánkzij het feit dat Amerika een religieus land was, en niet ondanks. Gelovige kiezers in Amerika blijken dol op politici die zich zwak hebben getoond, nederig om vergeving vragen en beterschap beloven. Een recente peiling in New York laat zien dat Spitzer en Weiner het sterkst worden gesteund door protestanten.


Het is dus niet alleen de moderne tijd met zijn vervagende normen en waarden, maar juist ook de religie die zondaars dankbaar in de armen sluit als Gods werk in uitvoering. Niets mooier dan een zondig mens die terugkeert op het rechte pad. Televisiedominee Jimmy Swaggart betrapte in de jaren tachtig collega's op ontrouw, maar bleek zelf ook prostituees te bezoeken. Met de tranen biggelend over de wangen bekende hij op televisie: 'Ik heb tegen U gezondigd, mijn Heer, en ik zou willen vragen of Uw kostbare bloed elke vlek wil wegwassen totdat zij is verdwenen in de zee van goddelijke vergeving.'


Hij trad tijdelijk af, was een hypocriet en een hoerenloper, maar nog steeds worden zijn preken in heel Amerika uitgezonden. Bekentenissen voor volle zalen, ook van homo's die hun 'zonden' opbiechten, doen wonderen in een land dat houdt van show, spektakel en een pakkend menselijk verhaal over schande, schaamte en verlossing. In het openbaar vallen en weer opstaan zit diep verankerd in de cultuur van het Amerikaans christelijk moralisme.


Ten slotte is er nog de - wellicht groeiende - groep Amerikanen die het gewoon op zijn Frans allemaal niet zoveel kan schelen. Bill Clinton bleef ondanks zijn affaire met de stagiaire Monica Lewinksy aan als president, omdat volgens de peilingen een meerderheid van de Amerikanen dit als een zaak tussen hem en Hillary beschouwden.


Dat gaat niet op voor mevrouw Baker in Harlem: 'Voor politici moeten hogere maatstaven gelden.' Maar wel voor Chelsea Joding (26). Zo schandalig was het niet wat hij gedaan had, vindt ze. 'Het was een misstap, een van die dingen waarvan we hopen dat het ons nooit overkomt maar wat je toch ook zelf kan gebeuren.'


Weiner zelf is weer helemaal het mannetje. Het jasje heeft hij thuisgelaten, maar de stropdas gaat niet af ondanks de hitte. Hij heeft meteen een band met zijn gehoor, is de rebel, attaqueert de gevestigde New Yorkse politici, noemt ze 19de eeuws en neemt het op voor de gewone man. Hij zwijgt over het schandaal. Alleen grapt hij na een gedurfde uitspraak: 'Als dit maar niet meteen het internet op gaat'.


Het zaaltje lacht. Laten we feestvieren.


En de vrouwen die een rol speelden in de schandalen van de mannen die zich vergaloppeerden in hun hang naar macht, aandacht en lust? Ligt ook voor hen verlossing in het verschiet? Nee, dat gaat meestal iets moeilijker.


Gennette Cordova, een studente in Seattle die met Weiner had gechat over politiek en vervolgens ongevraagd de foto van zijn onderbroek kreeg toegestuurd, werd meteen binnenste buiten gekeerd. Media spitten jaarboeken van haar school door op zoek naar pikante informatie. Ze gaf haar studie op en verhuisde naar New York om haar anonimiteit terug te vinden. Vergeefs. Weiner had zich amper kandidaat gesteld voor de burgemeestersverkiezing of er stond prompt een verslaggever op de stoep.


Een van de andere vrouwen met wie hij 'ongepaste' gesprekken had, verloor haar baan. Een casinomedewerkster in Nevada, Lisa Weiss, krijgt bij het schudden van de kaarten ineens te horen: 'Zeg eens iets geils. We weten dat je er van houdt'. Ze is ervan gaan drinken, vertelde ze aan The New York Times.


De echtgenotes worden assertiever. Waar Silda Wall Spitzer nog met asgrauw gezicht naast haar man stond toen hij zijn zonden bekende, weigert ze nu met hem mee te gaan op campagne. Jenny Sanford, vrouw van de ontrouwe gouverneur van South Carolina, pakte meteen haar biezen. Huma Abedin, Weiners vrouw, hield eerst afstand, maar doet nu weer volop mee met haar man. Dat kan liggen aan haar vriendschap met Hillary Clinton, veteraan op het slagveld van de liefde.


De gehuwde Weiner had in voorjaar 2011 een studente uit Seattle, die hem volgde op Twitter, een foto gestuurd van zijn blote bast en grijze onderbroek, inclusief de stoere contouren van een erectie. Per ongeluk tweette hij de foto aan al zijn 45.000 volgers. Hij bekende huilend met meer vrouwen ongepaste internetcontacten te hebben gehad en trad af als Congreslid in Washington.


Met zijn agressieve stijl is Weiner (48) altijd gezien als een talentvol politicus. Hij is sterk in het directe contact met kiezers. Voor het maken van wetten was hij te rusteloos. Hij liet soms assistenten met de verkeerstoren bellen om te vragen of zijn vliegtuig niet kon stijgen op de startlijst.


Als kind van Brooklyn is het altijd zijn droom geweest burgemeester van New York te worden. De vraag is of hij een stad met 8 miljoen inwoners kan leiden. Sommigen vinden h een rare snuiter met het uiterlijk van een stripfiguur. Als vrijgezel was hij dol op fotomodellen. Als gemeenteraadslid stelde hij voor het aantal visa voor buitenlandse modellen te verhogen.


Als gouverneur van de staat New York had Spitzer de oorlog verklaard aan prostitutienetwerken. Maar in 2008 kwam aan het licht dat hij zelf klant was bij een dure escortclub. Twee uur bij de call girl Ashley Dupré kostte hem 2000 dollar. Een week na de primeur van The New York Times trad hij af.


Spitzer was een vermaard openbaar aanklager geweest. Met succes streed hij tegen de maffia en de witteboordencriminaliteit. Hij was de schrik van Wall Street. Dat succes leverde hem het New Yorkse gouverneurschap op. Het werd zelfs niet uitgesloten dat hij de eerste joodse president van de Verenigde Staten zou worden.


Na zijn val maakte hij een doorstart als talkshow host op CNN. Maar dat bevredigde hem niet en hij wil terug de schijnwerpers in. Door zich te kandideren voor de positie van financieel controleur van de stad tart Spitzer (54), net als Weiner, het establishment. De top van zijn Democratische partij, de vakbonden, de zakenwereld - allemaal zijn ze tegen de man met het gezicht van een Dalton (Lucky Luke).


Voor de vrouwen in deze affaires ligt het veel moeilijker


Verloren zonen van New York


Door


Was klant dure escortclub

Geveld in seksschandaal: mooi begin comeback

Anthony Weiner doet een gooi naar het burgemeesterschap van New York

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden