Twitteraar ontmoet de redenaar: kunnen Trump en Macron hun tegenstellingen overbruggen?

De tegenstelling lijkt haast niet groter te kunnen: de twitteraar ontmoet de gedragen redenaar. Toch tonen de Franse en Amerikaanse president zich eensgezind. Wat hebben beiden te winnen bij deze ontmoeting?

Macron en Trump dineren met hun vrouwen in de Eiffeltoren Beeld afp

'Jullie hebben een grote leider. Een harde', zei de Amerikaanse president Donald Trump gisteren over zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. In de verkiezingscampagne sprak Trump nog over 'zijn vriend' Jim, die elk jaar de Franse hoofdstad bezocht maar nu niet meer, want na de aanslagen was 'Parijs niet meer Parijs'. Gisteren bleek de Amerikaanse president van mening veranderd: 'Parijs is en blijft een mooie en vreedzame stad.'

Daarna vertrokken Trump en Macron naar de Jules Verne, het sterrenrestaurant op de tweede verdieping van de Eiffeltoren, voor een diner met hun echtgenotes. Het is overigens de vraag of Trump de lekkernijen van chef Alain Ducasse ten volle gewaardeerd heeft, gezien zijn voorkeur voor steak met ketchup, weggespoeld met cola light.

Het zou een 'diner onder vrienden' worden, kondigde Trump tevoren aan. De Amerikaanse en de Franse president vormen een onwaarschijnlijk duo. Een boerse twitteraar versus een elegante politicus die het liefst een urenlange speech houdt, vol verwijzingen naar filosofen en historische gebeurtenissen.

Trump streek Frankrijk tegen de haren in door uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen. Macron reageerde meteen met een oproep aan Amerikaanse klimaatwetenschappers om naar Frankrijk te komen, teneinde het 'obscurantisme te bevechten.'

Niettemin nodigde Macron Trump uit voor de parade van 14 juli, 100 jaar nadat Amerikaanse troepen het slagveld van de Eerste Wereldoorlog betraden.

'Soms neemt Trump beslissingen die we verkeerd vinden, bijvoorbeeld over het klimaat, maar we kunnen daar op twee manieren mee omgaan: we kunnen zeggen 'we praten niet meer met je' of we kunnen een hand uitsteken om je terug in de kring te brengen', zei Christophe Castaner, woordvoerder van de Franse regering.

Beste vriend

De lange handdruk van Macron met Trump tijdens de Navotop ging de wereld rond, maar sindsdien lijken beide mannen verrassend goed met elkaar op te kunnen schieten. 'Macrons team probeerde eerst respect te verwerven. Nu probeert Macron Trumps beste vriend te worden. Dat is waarschijnlijk een heel slimme manier om een pestkop te benaderen', zei Laurence Nardon van het Institut Français des Relations Internationales (IFRI) in de Britse krant The Guardian.

Macron werpt zich op als dé Europese gesprekspartner van Trump. De Amerikaanse president heeft een slechte relatie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Theresa May is te zwak en te druk met de Brexit om gewicht in de schaal te leggen. Trump bezoekt Frankrijk eerder dan Groot-Brittannië, ondanks de befaamde special relationship tussen de Engelssprekende landen.

Melania Trump (midden) bezoekt vandaag het Necker Hospital in de Franse hoofdstad Beeld afp

Macron hoopt daar zijn voordeel mee te doen. Het buitenlandbeleid van Trump ontbeert een duidelijke visie, zeiden Franse diplomaten tegen het persbureau Reuters. Frankrijk hoopt de Amerikanen te beïnvloeden, waardoor de Franse positie in de wereld versterkt zal worden.

Veel concreets leverde de ontmoeting tussen Trump en Macron niet op, bleek gisteren tijdens de persconferentie. Vrijblijvend zei Trump dat het 'geweldig' zou zijn als er verder over het klimaat gepraat zou worden. Beide presidenten toonden zich eensgezind in hun vastbeslotenheid tegen het terrorisme.

Niettemin hecht Macron grote waarde aan deze ontmoeting. Frankrijk wil aan tafel zitten als er gepraat wordt over de toekomst van het Midden-Oosten en andere belangrijke strategische onderwerpen. Daarom wil het in gesprek blijven met de machtigste leider ter wereld, ongeacht de bedenkingen die ook Macron tegen diens beleid heeft geformuleerd.

Daarom werd Donald Trump in de watten gelegd. In Saoedi-Arabië bleek de president gevoelig voor een zwaarddans die ter zijner ere werd opgevoerd. 'Quatorze Juillet is het Franse equivalent van een zwaarddans', zei Laurence Nardon van het IFRI. 'Omdat Trump een heel impulsief persoon is, kan dat de toon zetten voor een positievere dialoog.'

Trump bezoekt Parijs, met of zonder vriend Jim?

Als Donald Trump het afgelopen jaar aan Parijs dacht, dan dacht hij aan zijn vriend Jim. Hij vertelde het bij herhaling tijdens de verkiezingscampagne: Jim ging, vaste prik, elke zomer met zijn vrouw en kinderen naar de Franse hoofdstad.

Op een dag vroeg Trump hem: 'Hoe is het met Parijs?' Waarop Jim antwoordde: 'Parijs? Daar ga ik niet meer naartoe. Parijs is Parijs niet meer.' Hoe dat kwam? De bloedige aanslagen van 2015.

Trump wilde met de anekdote laten zien dat de Franse autoriteiten veel te laks waren geweest bij de bestrijding van terrorisme - op zo'n zelfde manier liet hij zich later ook uit over de Zweedse regering en de burgemeester van Londen.

Maar bestaat Jim eigenlijk wel? Nooit noemde Trump zijn achternaam. Wat denkt hij van het bezoek van Trump aan zijn Franse collega Emmanuel Macron? Het Amerikaanse persbureau Associated Press vroeg het aan het Witte Huis. 'Vergezelt hij Trump op de reis?' Antwoord kwam er niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden