Twitter tot zwijgen brengen is eenvoudig

AMSTERDAM - Gans het twitterend netwerk staat stil, als een totalitair regime dat wil. Het is voor regeringen betrekkelijk eenvoudig om toegang tot sociale netwerken en websites te blokkeren, zoals Egypte laat zien met zijn banvloek over Twitter. Of de maatregel effectief uitpakt, is een tweede. Er blijven voor Egyptische internetters genoeg alternatieven over om hun ongenoegen te uiten over de regering-Mubarak.


Het is onduidelijk hoe de Egyptische overheid Twitter, een berichtendienst met wereldwijd 175 miljoen gebruikers, het zwijgen heeft opgelegd. Het staat zelfs niet vast dat Twitter door Egypte wordt geblokkeerd. Het Amerikaanse bedrijf achter de webservice wil er niets over kwijt. 'Wij zijn geen experts in hoe Twitter wordt gebruikt in turbulente gebieden duizenden kilometers verwijderd van ons comfortable hoofdkwartier in San Francisco', meldde Twitter in een nieuw aangemaakt account - op Twitter.


Het ligt voor de hand dat de providers in Egypte te horen hebben gekregen dat ze het verkeer naar Twitter.com moeten tegenhouden, op basis van het IP-nummer van de site. Dat is een unieke reeks cijfers waaraan computers elkaar kunnen vinden.


Een andere manier om onwelgevallige websites dwars te zitten heet dns-filtering. Het internet gebruikt domain name servers, die een domeinnaam als twitter.com omzetten in het IP-nummer van een website. Providers kunnen door een aanpassing verkeer voor een bepaald internetadres het bos insturen of naar een ander IP-adres. Internetters kunnen deze blokkade omzeilen door het IP-nummer in hun browser in te tikken.


Sommige landen filteren op trefwoorden. Vaak wenden ze daarvoor software aan die in het Westen is ontwikkeld. Dat verleidde Jo Glanville, hoofdredacteur van de Index of Censorship, twee jaar geleden tot de uitspraak dat 'censuur voor het eerst in de geschiedenis een commerciële bedrijvigheid is geworden'.


Van de ruim 80 miljoen Egyptenaren heeft ruim 21 procent toegang tot internet.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden