Nieuws

Twitter blokkeert Geert Wilders wegens ‘haatzaaien’

Twitter heeft vrijdagochtend het account van Geert Wilders twaalf uur lang geblokkeerd wegens haatzaaien. Aanleiding voor de ban is een tweet over D66 die de PVV-leider donderdag plaatste.

Geert Wilders (PVV) tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Wilders reageerde donderdag afkeurend op de volgende tweet van D66-leider Rob Jetten:

Daarop twitterde Wilders donderdag: ‘Laten we altijd opstaan tegen de sukkels van @D66 die de grenzen open laten staan en meer en meer islam importeren om vervolgens krokodillentranen te huilen over de gevolgen daarvan zoals antisemitisme, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, terrorisme en haat.’ Twitter deelde Wilders daarop mee dat zijn Twitteraccount op slot ging, omdat de PVV’er met die boodschap de platformregels ‘tegen hatelijk gedrag’ heeft geschonden:

Tegen De Telegraaf zegt Wilders dat Twitter dreigt de blokkade definitief te maken als hij nog eens over de schreef gaat. Wilders’ account en oude tweets staan nog online, alleen kon hij twaalf uur lang geen nieuwe openbare tweets plaatsen. Inmiddels is de blokkade weer opgeheven. PVV-Kamerleden en sympathisanten spraken vrijdag hun steun uit voor Wilders en retweeten uit protest massaal de verwijderde, volgens Twitter aanstootgevende, tweet:

Begin deze maand blokkeerde Twitter ook het account van GeenStijl-blogger Bart Nijman al twee keer kort achter elkaar. De eerste keer gebeurde dat omdat de eurosceptische Nijman valse informatie over de Europese verkiezingen zou hebben getweet. Die aantijging bleek onterecht, waarna Twitter de blokkade ophief. Enkele uren later werd Nijman echter opnieuw geblokkeerd toen hij een moslima uitschold voor ‘hoer’.

Twitter is moeilijk bereikbaar voor vragen van de media, gaat zelden in op individuele blokkeringen en verwijst standaard naar de gedragsregels op zijn website. Die scheppen geen duidelijkheid, integendeel. Onder haatdragend gedrag verstaat Twitter ‘wangedrag dat erop gericht is de mond te snoeren van mensen die historisch zijn gemarginaliseerd’. Het gaat dus om beledigingen en bedreigingen ten aanzien van een ‘beschermde categorie’ die extra kwetsbaar is voor discriminatie. Twitter noemt expliciet: vrouwen, gekleurde mensen, seksuele minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen. Onder die laatste categorie vallen vermoedelijk ook joden, want die zijn ontegenzeggelijk vaak vervolgd en gediscrimineerd.

Sophie in ’t Veld

Wilders beledigt met zijn tweet echter geen joden (voor die groep komt hij juist op), maar D66’ers. Zijn D66’ers volgens Twitter een gemarginaliseerde gemeenschap die speciale bescherming verdient? Dat Wilders zijn politieke tegenstanders uitmaakt voor ‘sukkels’ is weinig verheffend, maar op het eerste gezicht toch niet schokkender dan een recente tweet van D66-europarlementariër Sophie in ’t Veld. Zij kwalificeerde Kamerleden die zich keren tegen het streven naar een ‘steeds hechter verbond’ van EU-lidstaten onlangs als ‘onnozel’. Die tweet bleef gewoon staan.

Uit protest tegen de uitsluiting van Wilders twitterden PVV’ers vrijdag massaal de verwijderde sukkels-tweet van hun leider. Sommigen wezen erop dat doodsbedreigingen aan het adres van Wilders niet altijd door Twitter worden verwijderd. Zo staat de volgende tweet van een Pakistaan, gericht aan Wilders, vier dagen na plaatsing nog altijd online: ‘Varken. Je reis naar de dood begint nu. Spoedig zal een moslimstrijder je een grote doodsverrassing komen bezorgen. Ik wacht op dat moment, dat snel zal komen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden