Twist over besnijdenis met Salomonsoordeel beslecht

Een typisch Salomonsoordeel. Zo kan het vonnis worden omschreven dat president T. de Vries van de rechtbank in Groningen woensdag velde in een zaak van twee botsende religies....

Van onze verslaggever

GRONINGEN

De vader, Widjai Bhagoe, wenst niet dat zijn zoon wordt besneden, want dan kan hij Bennie niet als volwaardig hindoe grootbrengen. Bhagoe wil wachten tot zijn zoon de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt. Dan kan de jongen als volwassene zelf een keus maken tussen de religies van zijn ouders.

De ouders zijn niet gehuwd, maar onderhouden wel een goede relatie. Bhagoe heeft zijn zoon niet erkend. Hij heeft met Bennie wel zeer regelmatig contact en neemt hem mee naar hindoebijeenkomsten.

'De kans dat Bennie later voor het hindoegeloof zal kiezen is zeker niet uitgesloten. Een besnijdenis kan niet weer ongedaan worden gemaakt. Aan de andere kant is zeker ook de consequentie van het niet-besneden zijn in een moslimgemeenschap van belang voor Bennie', aldus rechtbankpresident De Vries. Niet echt een zaak voor de kortgedingrechter, vond hij.

De komende twee jaar kan Bhagoe zowel een uitspraak in een bodemprocedure krijgen als in een procedure tot erkenning van Bennie. 'Het verbod gedurende deze periode schaadt ook niet het belang van de moeder, nu zij heeft aangegeven niet van plan te zijn Bennnie te laten besnijden voordat hij zo'n tweeëneenhalf jaar oud is', hield De Vries de deugd in het midden in deze, voor de Nederlandse rechtspraak unieke zaak.

(de naam Bennie is om privacyredenen gefingeerd)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.