'Twintigste kaper' van 11 september aangeklaagd in VS

Drie maanden na de terreuraanslagen op de Twin Towers en het Pentagon hebben de Verenigde Staten voor het eerst een verdachte aangeklaagd wegens zijn rol in de samenzwering....

Van onze correspondent Bert Lanting

Moussaoui, een Fransman van Marokkaanse afkomst, werd een maand vóór de aanslagen gearresteerd na een tip van een vlieginstructeur in Minnesota. Die vond het verdacht dat Moussaoui als leerling-piloot slechts wilde leren sturen, maar geen belangstelling had voor het landen en opstijgen.

De FBI pikte het signaal destijds niet op, maar nu is het ministerie van Justitie ervan overtuigd dat Moussaoui deel uitmaakte van het complot om vliegtuigen te kapen voor aanslagen op gebouwen in New York en Washington.

Volgens minister van Justitie John Ashcroft wordt Moussaoui ten laste gelegd dat hij met Osama bin Laden en Al Qa'ida heeft samengezworen om 'duizenden onschuldige mensen' te vermoorden.

Aanvankelijk was er sprake van dat Moussaoui zou moeten verschijnen voor een van de krijgsraden die president Bush eventueel wil gebruiken voor de berechting van terroristen. Maar Moussaoui zal door een gewone rechtbank in Virginia worden berecht.

Kennelijk is Ashcroft ervan overtuigd dat hij voldoende bewijs heeft tegen Moussaoui, die wel 'de twintigste kaper' wordt genoemd. Ashcroft wees erop dat hij precies de zelfde voorbereiding heeft doorlopen als de overige 19 kapers. Moussaoui trainde in een Al Qa'ida-kamp in Afghanistan, nam net als hoofdkaper Mohamed Atta les op een vliegschool in de VS en bestelde de zelfde instructievideo als hij. Ook kreeg hij, net als de andere kapers, geld van radicale moslims in Duitsland.

Vermoed wordt dat Moussaoui de vijfde man moest zijn van de ploeg kapers van het vliegtuig dat uiteindelijk in Pennsylvania neerstortte, nadat de passagiers zich tegen de kapers hadden gekeerd.

Aanvankelijk was het volgens de autoriteiten de bedoeling dat een andere Al Qa'ida-terrorist, Ramsi Bin Al-Shib, aan de operatie zou meedoen, maar die kreeg geen visum voor de VS. Daarna viel kennelijk het besluit dat Moussaoui zijn plaats moest innemen, maar hij werd al vóór de aanslagen opgepakt en vastgehouden op grond van het overtreden van de immigratieregels.

Pas achteraf kwam de FBI erachter dat hij telefonisch contact heeft gehad met Al-Shib, die ooit in Hamburg een appartement deelde met Atta. Ook bleek hij, net als Atta, informatie te hebben verzameld over sproeivliegtuigjes, die zij kennelijk voor aanslagen wilden gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden