Twintigers negeren betaald loopbaanadvies

De jongste generatie werkende Nederlanders zijn bereid hard te werken, vinden werk belangrijk en zijn optimistisch over hun eigen arbeidstoekomst en loopbaan....

Twintigers realiseren zich dat ze in een kenniseconomie als de Nederlandse, zich permanent moeten blijven scholen en hun vaardigheden op peil moeten houden. Het zijn enkele conclusies uit een studie naar opvattingen onder Europese werknemers van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek, OSA.

De twintigers zijn echter minder te spreken over de toenemende concurrentie tussen bedrijven. Dit zal, menen de jongere werkenden, uiteindelijk leiden tot een afnemende onderlinge solidariteit, meer werken op onregelmatige tijden en meer werkstress.

Opvallend is dat deze groep werknemers zich bij het maken van keuzes op het gebeid van hun carri niet laat leiden door professionele loopbaanadviseurs. Hun beslissingen zijn vooral gebaseerd op eigen inzicht en de oordelen van partner en familieleden.

Over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen hebben veel jonge werknemers tamelijk traditionele opvattingen. Ze gaan bij voorbaat uit van voldoende kinderopvang, waarbij de man een fulltime betrekking zal nemen, en de vrouw een parttime baan combineert met de meerderheid van de zorgtaken.

De onderzoekers stellen vast dat het zonnige beeld - dat de jongste werknemers overigens delen met de meeste werknemers in Nederland - niet verduisterd is geweest door enige tegenslag van betekenis. 'Hun vaardigheden en weerbaarheid zijn nooit beproefd ten tijde van forse sociaal-economische malaise. Hun psychologische vaardigheden zijn niet gestoeld op persoonlijke ervaring.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden