'Twintig nieuwe luchtaanvallen in Aleppo, dodental loopt op tot 250'

Oppositiewijken in Aleppo zijn zaterdag opgeschrikt door ten minste twintig nieuwe luchtaanvallen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat het conflict vanuit Londen monitort. Het dodental van de afgelopen acht dagen loopt daardoor op tot bijna 250.

Syrische mannen dragen een lichaam door de aangevallen wijk al-Qatarji in Aleppo. Beeld afp
Syrische mannen dragen een lichaam door de aangevallen wijk al-Qatarji in Aleppo.Beeld afp

Dit weekend nemen de strijdende partijen in Syrië een gevechtspauze in acht. Aan het begin van de nacht van vrijdag op zaterdag ging een 'regime van stilte' in Syrië in waarover Rusland en de VS het vrijdag eens waren geworden. De term werd eerder gebruikt voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

Volgens Moskou is het sindsdien rustig gebleven onder andere ten oosten van hoofdstad Damascus en in het noorden van de kustprovincie Latakia. In die provincie was wel sprake van 'provocaties' van militanten.

De gevechtspauze geldt niet voor Aleppo. Sinds 22 april zijn er door bombardementen op oppositiewijken in Aleppo volgens het Observatorium zeker 149 mensen, onder wie 19 kinderen, gedood. Ook regeringsgebied wordt dagelijks aangevallen door de oppositie, die raketten en mortiergranaten afvuren. Daarbij zijn de afgelopen dagen 96 mensen omgekomen, onder wie 21 kinderen.

Vrijdag was in Aleppo voor de tweede keer binnen een week een ziekenhuis het doelwit van Syrische luchtaanvallen. Het ziekenhuis werd eerder deze week ook al aangevallen en werd daarna geëvacueerd. 'Er was daarom niemand meer binnen, godzijdank', zegt Avi D'Souza van UOSSM-Canada, een Canadese hulporganisatie die het ziekenhuis runde.

Volgens de Syrische staatstelevisie hebben rebellen vrijdag een moskee beschoten in het deel van Aleppo dat onder controle staat van het leger. Daarbij zouden zeker vijftien doden zijn gevallen.

'Doelgerichte aanval'

Eerder deze week kwamen bij een bombardement op het al-Quds ziekenhuis in een oppositiewijk in Aleppo tientallen mensen om het leven. Het aantal doden is inmiddels opgelopen tot zeker vijftig, onder wie zes medici, maakte Artsen zonder Grenzen - die het ziekenhuis financieel ondersteunt - gisteren bekend. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry sprak over een 'doelgerichte aanval' van het Syrische leger.

De situatie in Aleppo is door de aanhoudende luchtaanvallen kritiek. De 250.000 inwoners van het gebied dreigen steeds meer afgesloten te raken van medische en humanitaire hulp.

Volgens Moskou staan de Verenigde Staten en Rusland garant voor het handhaven van de gevechtspauze ('een periode van kalmte') in en om de hoofdstad Damascus en in de regio waarin de havenstad Latakia ligt. In het eerste gebied zouden de wapens 24 uur moeten zwijgen, rondom Latakia 72 uur, volgens een verklaring van het Syrische leger. Daarin wordt echter niet gerept over Aleppo.

Vredesoverleg op dood spoor

De eerste ronde van de vredesbesprekingen in Genève zijn voorbij. Vrede gaat er voorlopig in Syrië niet komen. En een plan-B voor de onderhandelingen is er ook niet. Lees hier de analyse van correspondent Ana van Es. (+)

Zwarte rookpluimen door luchtaanvallen op de oppositiewijk as-Soukour in Aleppo. Beeld reuters
Zwarte rookpluimen door luchtaanvallen op de oppositiewijk as-Soukour in Aleppo.Beeld reuters

Aleppo

Volgens een Syrische militaire bron geldt de gevechtspauze niet voor Aleppo 'omdat zich in Aleppo terroristen bevinden die niet ophouden de stad en zijn bewoners aan te vallen'.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Raad Al Hussein, waarschuwde vrijdag dat Syrië dreigt terug te vallen in de gewelddadige situatie van vóór de wapenstilstand, die op 27 februari van kracht werd. Hij zag militaire voorbereidingen voor een dodelijke escalatie en sprak van 'een monsterlijk geringschatting van menselijk leven bij alle partijen in het conflict'.

Donderdag verklaarde de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, dat het bestand op sterven na dood is. Hij drong er met name bij de VS en Rusland op aan te voorkomen dat Syrië weer afglijdt naar een burgeroorlog op grote schaal. De Mistura's oproep leek niet aan dovemansoren gericht, getuige de gevechtspauze die gisteren werd afgekondigd.

Schade door bombardementen in Aleppo Beeld anp
Schade door bombardementen in AleppoBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden