Twintig kilo thee per dag Sri Lanka Kandy

De theepluk is voor Sri Lanka een toeristische trekker geworden. Raymond Rutting fotografeerde het leven op de plantages, en in de fabriek....

Twintig kilo theebladeren per dag plukken de Tamilvrouwen van de Bluefield Tea Factory, niet ver van de stad Kandy, midden in Sri Lanka. De lonen zijn er laag en het werk is zwaar. Ze plukken met grote snelheid. Ze meten de hoogte van de theestruik met een bamboestok, plukken wat er bovenuitsteekt en gooien de bladeren met één beweging in een zak die is bevestigd aan hun hoofd. Ze mogen twintig minuten eten tussendoor: rijst met kip en een kop koude thee uit een fles Arrack – de nationale sterke drank.

De theevelden rond Nuwara Eliya zijn van geroemde kwaliteit. Theespecialisten uit China komen er kijken. De theeplantages zijn ook een toeristische bezienswaardigheid geworden; de gasten kunnen het verwerkingsproces in de fabriek van dichtbij volgen en daarna thee proeven op het terras. Lange tijd was de thee de motor van de Srilankaanse economie, maar de productie taant. Elk jaar zijn 10 procent minder plukkers nodig op de plantages, die onder druk van concurrentie uit Kenia en India overgaan op mechanisch plukken – ook al is juist hun handgeplukte thee zo beroemd.

Rond de plantages leven een miljoen mensen. De vrouwen poseren voor de met busjes aangevoerde toeristen, en vragen met een bescheiden gebaar om geld. Ook als ze niks krijgen, is het goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden