Twintig jaar plannen maken, maar eerste paal is nog steeds niet geslagen

Het Utrechtse stationsgebied – het plein Vredenburg, Hoog Catharijne, het station en het Jaarbeursterrein – wordt de komende jaren verbouwd voor ruim 3 miljard euro....

Na twintig jaar plannen maken, is de eerste paal nog niet geslagen. Niet Utrecht, maar Cório, de eigenaar van Hoog Catharijne, de NS en de Jaarbeurs bezitten de meeste grond. Een eerste overeenkomst sneuvelde in 2000. Daarna organiseerde Leefbaar Utrecht een referendum over het stationsgebied. In 2005 bleek dat de plannen botsten met Europese regels voor luchtkwaliteit.

Er zijn daarnaast honderden vergunningen nodig, waartegen bezwaar kan worden gemaakt. En dat doet een aantal actiegroepen dan ook. Utrecht heeft aan het kabinet gevraagd of het stationsgebied kan worden opgenomen in de crisis- en herstelwet, waarmee het aantal benodigde vergunningen sterk wordt beperkt.

Cório kreeg vorige maand van de rechter groen licht voor de bouw van een appartementen- en winkelgebouw op het Vredenburg. Maar het winkelbedrijf wil eerst onderzoeken of het ook een goede kans maakt om het al aangevraagde hoger beroep te winnen, voor het gaat bouwen.

De gemeente hoopt dit jaar de eerste paal te slaan voor het Muziekpaleis op het Vredenburg. Volgend jaar moet de bouw van de OV-terminal beginnen, het nieuwe station. Ook moet dit jaar duidelijk worden welk architectenbureau de nieuwe bibliotheek gaat bouwen op het Smakkelaarsveld. Door fouten in de aanbestedingsprocedure liep ook dit project een forse vertraging op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden