Twintig jaar geëist tegen Kouwenhoven

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen de Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven.

Volgens de aanklagers J. Lucas en T. Polescuk heeft de ondernemer zich tussen 2000 en 2003 in Liberia schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel. Ook eisten de officieren van justitie een geldboete van 450.000 euro voor de winst die hij met de wapenhandel maakte.

De twee presenteerden maandag de hele dag belastende verklaringen en documenten. Daaruit concluderen ze dat de Nederlandse houtexporteur medeschuldig is aan het zaaien van dood en verderf onder de bevolking van Liberia gedurende de burgeroorlog.

Twee handen op een buik

Kouwenhoven heeft volgens het OM onder meer regeringsgezinde milities gefinancierd en hen wapens geleverd. Die wapens zou hij met behulp van materieel van zijn houtkapbedrijven OTC en RTC het land hebben binnengehaald en overgedragen aan de toenmalige president van de West-Afrikaanse staat, Charles Taylor. Met die wapens pleegde het regeringsleger en pro-Taylormilities volgens justitie gruwelijke geweldsmisdrijven tegen burgers; vrouwen en kinderen zowel als mannen.

Kouwenhoven en president Taylor waren twee handen op een buik, aldus justitie. Hun belangen waren volgens de aanklagers zeer met elkaar verbonden: de president zag zijn macht bedreigd door rebellen, de zakenman wilde niet dat de uitgestrekte bosgebieden waar zijn bedrijven hout kapten en hij geld aan verdiende, in vijandelijke handen vielen. De concessies die aan OTC en RTC waren toegewezen, besloegen op een gegeven moment een oppervlakte ter grootte van half Nederland, aldus OM.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden