Twintig jaar celstraf geëist tegen verdachten Haagse metselmoord

Een uit de hand gelopen conflict over een huis eindigde met een dubbele moord...

Van onze verslaggever Menno van Dongen

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twintig jaar geëist tegen de hoofdverdachten in de Haagse metselmoordenzaak. Beide mannen, Soenil D. (37) en zijn vader Bidjaipersad (60), zijn volgens justitie verantwoordelijk voor een dubbele moord in 2004.

Een van de slachtoffers is Rob Mahabier (25) uit Zaandam. Hij had sinds 2002 een financieel conflict met een kennis van de familie D. over de mislukte aankoop van een pand. Hij eiste van de kennis (een makelaar) 160 duizend euro. Toen dat bedrag in 2004 nog niet was betaald, meldde hij zich bij Anil D., een broer van Soenil.

Op 12 augustus 2004 verdwijnt Mahabier, als hij samen met vriend Jeroen Dekkers op bezoek gaat bij Anil D. in Den Haag.

Voor die tijd is veel gebeurd. Anil en zijn vader worden geïntimideerd en ontvoerd door Mahabier. Hoewel ze aangifte doen, gaat de terreur door. Ze willen volgens het Openbaar Ministerie (OM) een einde maken aan de bedreigingen.

Mahabier wordt – aldus justitie – in de val gelokt en met tientallen messteken gedood, in aanwezigheid van Soenil en zijn vader. Wie heeft gestoken, is onduidelijk.

De familie verwijdert alle sporen van de steekpartij en rolt de slachtoffers in plasticfolie en tapijten. Daarna worden de lijken vervoerd naar een Haags bedrijfspand, waar ze worden neergelegd in een soort inloopkast. Een kennis metselt een muurtje, stort beton over de lijken, metselt de muur af tot het plafond en maakt een tegelwandje.

Zes weken later worden de lijken gevonden, met behulp van politiehonden. De slachtoffers zien er zo gruwelijk uit dat de nabestaanden ze niet mogen zien.

De politie komt de familie D. al snel op het spoor en raakt overtuigd van een vooropgezet plan. Justitie erkent dat de familie is geterroriseerd, maar Soenil en zijn vader hadden niet het recht in eigen hand mogen nemen. Alleen omdat ze niet eerder zijn veroordeeld, eist het OM geen levenslang.

Soenil D. neemt alle schuld op zich. Hij zegt dat hij werd aangevallen en in paniek de mannen doodde. Maar justitie gelooft hem niet.

Frank van Ardenne, de advocaat van Soenils vader, bestrijdt dat de slachtoffers in de val zijn gelokt. Zijn cliënt ontkent dat hij hen neerstak. Volgens de advocaat had de politie alerter moeten reageren toen Soenil en zijn vader aangifte deden tegen Mahabier. ‘Deze zaak had voorkomen kunnen worden.’

De uitspraak van de rechtbank wordt verwacht over twee weken. Anil D. staat niet terecht. Hij is gevlucht naar India en zit daar vast, in afwachting van zijn uitlevering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden