Twintig jaar cel voor Salah Abdeslam: rechtbank bevindt hem schuldig aan een terroristische moordpoging

Salah Abdeslam, eens de meest gezochte terrorist ter wereld, is veroordeeld tot twintig jaar cel wegens zijn betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Brussel in maart 2016. Abdeslam is ook de hoofdverdachte in het proces over de aanslagen in Parijs in november 2015, dat vermoedelijk pas volgend jaar begint.

Salah Abdeslam bij een eerdere zitting. Vandaag was hij niet aanwezig.Beeld Reuters

Abdeslam (28) wist na de aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden vielen, als enige te ontkomen. Toen een Belgisch-Frans politieteam hem vier maanden later op het spoor dreigde te komen bij een huiszoeking in de Brusselse gemeente Vorst, werden de agenten onder vuur genomen. Een scherpschutter schoot daarop de Algerijnse terrorist Mohamed Belkaïd dood, die gezien wordt als het logistieke brein achter de aanslagen in Parijs. Abdeslam wist samen met de Tunesiër Sofien Ayari te ontkomen maar het tweetal werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek.

Het Belgische Openbaar Ministerie had tegen zowel Abdeslam als Ayari 20 jaar cel geëist wegens een ‘terroristische moordpoging’ en verboden wapenbezit. De rechtbank is meegegaan met deze eis omdat er duidelijk sprake zou zijn van een terroristisch complot gezien het verband tussen de aanslagen in Parijs en de schietpartij in Brussel. Ook staat vast dat de drie schutters banden hebben met terreurgroep IS.

Volgens Sven Mary, de advocaat van Abdeslam, is niet bewezen dat zijn cliënt zelf heeft geschoten. Hij heeft nog 30 dagen om in beroep te gaan. Mary probeerde het proces eerder al te laten klappen op een procedurefout, maar de rechter ging daar niet in mee.

Abdeslam en Ayari waren beiden afwezig bij het vonnis. Abdeslam zit in een zwaarbewaakte Franse gevangenis in afwachting van zijn proces over de aanslagen in Parijs. In februari verscheen hij bij de aanvang van het strafproces in België eenmalig in het openbaar, daarna zei hij tot verrassing van zijn eigen advocaat er geen zin meer in te hebben. Abdeslam heeft eerder gezegd dat hij de Belgische rechtspraak niet erkent en zich alleen neerlegt bij de ‘wil van Allah’.

De rechter acht het bewezen dat het drietal in de schuilwoning in Brussel had afgesproken zich met vuurwapens te verdedigen in het geval ze door de politie zouden worden ontdekt. In totaal hebben de drie terroristen 34 kogels afgevuurd ‘met de bedoeling te doden’, aldus de rechter. De twee moeten ook 315 duizend euro schadevergoeding betalen aan een agent die zwaargewond raakte en 142 duizend euro aan de Belgische staat. Voor vijf andere agenten bepaalde de rechtbank de schadevergoeding op 10 duizend tot 15 duizend euro.

Abdeslam blijft in Frankrijk tot zijn proces. Abdeslam zal pas aan België worden uitgeleverd als hij eerst zijn straf in Frankrijk heeft uitgezeten. De arrestatie van Abdeslam en Ayari leidde enkele dagen tot de aanslagen in een Brusselse metro en het vliegveld Zaventem die 32 mensen het leven kostte en 300 gewonden maakten. Naar verluidt zou de terreurgroep toen versneld hebben gehandeld omdat de grond hen te heet onder de voeten werd.

Het proces tegen Salah Abdeslam

'Abdeslam is veranderd, zwijgen was niet het plan'

De Belgische strafpleiter Sven Mary spreekt over zijn beweegredenen om terreurverdachte Salah Abdeslam te verdedigen, én daarmee te stoppen. Lees hier het hele artikel. (+)

Salah Abdeslam in gevangenis verder geradicaliseerd

Salah Abdeslam, de enige nog levende terrorist achter de aanslagen in Parijs, is in de gevangenis verder geradicaliseerd. Mede daardoor weigert hij met justitie te praten. Dat zegt zijn voormalig advocaat, Sven Mary, in een interview met de Volkskrant. (+)

Salah Abdeslam hoort 20 jaar cel tegen zich eisen voor schietpartij - maar blijft zwijgen over 'Parijs'

Het Belgische Openbaar Ministerie eist twintig jaar cel tegen Salah Abdeslam, de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs in 2015. Abdeslam stond maandag niet terecht voor deze aanslagen, maar voor de schietpartij drie dagen voor zijn arrestatie in 2016. Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden