Twintig jaar cel tegen Guus K. geëist
‘Hij heeft hoogstpersoonlijk meedogenloze Taylor-aanhangers – de meesten jong en onder invloed van drugs – aangemoedigd, aanvalsinstructies gegeven en beloond met contant geld.’..
Als een niets ontziende zakenman, florerend in wetteloosheid en gedreven door geldzucht, werd Guus K. maandag weggezet in het Haagse paleis van justitie. Officier van justitie, John Lucas, acht hem schuldig aan het medeplegen van oorlogsmisdaden en eist een gevangenisstraf van twintig jaar. Daarbovenop komt nog eens een boete van 450 duizend euro voor het geld dat K. verdiende aan wapenhandel, waarmee hij een VN-embargo schond.
Rond de eeuwwisseling zou hij in Liberia gemene zaak hebben gemaakt met Charles Taylor, de toenmalige president van Liberia die in strijd was met rebellen. K. had twee houtkapbedrijven in het West-Afrikaanse land. Werknemers zouden op zijn instructie aan de zijde van Taylor hebben gevochten en zich schuldig hebben gemaakt aan moord en verkrachting in veelvoud.
Guus K. werd op 18 maart vorig jaar in Rotterdam aangehouden toen hij op weg was naar zijn advocate. Volgens het Openbaar Ministerie had hij een laptop en cd-roms bij zich met daarop materiaal dat zijn betrokkenheid bij wapenhandel zou weerspreken. Hij zou niet hebben geweten dat in Nederland al een justitieel onderzoek liep dat hem als oorlogsmisdadiger aan de schandpaal zou nagelen.
Bij de formulering van zijn eis, gebaseerd op de ruim vijftig jaar oude wet voor het oorlogsstrafrecht, liet het OM zich vooral leiden door de straf die eind vorig jaar werd uitgesproken tegen Frans van Anraat. Deze collega-zakenman had zich met levering van grondstoffen voor chemische wapens aan Saddam schuldig gemaakt aan het medeplegen van oorlogsmisdaden. Hij werd tot vijftien jaar cel veroordeeld, net zo’n hoge straf als was geëist.
De in Liberia gepleegde misdaden worden K. blijkbaar zwaarder aangerekend. De grens tussen plegen en medeplegen beschouwt het OM in zijn geval als vliesdun. ‘Alsof hij zelf de trekker heeft overgehaald’, zei Lucas in zijn requisitoir. Van spijt is bovendien geen sprake. Na de val van Taylor zou K. zijn werkterrein verplaatst hebben naar het even roerige Congo.
Guus K., getooid met hetzelfde gouden brilmontuur als op de vaak getoonde foto, leek de formulering van de eis onbewogen aan te horen. Woensdag en donderdag komt zijn advocate Inez Weski aan het woord. Zij is onder meer van mening dat het feitenonderzoek ondeugdelijk is.