Twintig jaar cel en tbs geëist tegen Julien C.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twintig jaar cel en tbs geëist tegen Julien C. voor de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans. C. heeft het jongetje volgens justitie op diens basisschool in Hoogerheide met voorbedachten rade doodgestoken...

ANP

De 23-jarige verdachte bleef dat donderdag voor de rechtbank in Breda echter ontkennen. Toch is het OM ervan overtuigd dat het C. is geweest die Jesse op vrijdag 1 december vorig jaar bewust van het leven beroofde in zijn klaslokaal van de Klim-Op basisschool. Bewijs daarvoor is er volgens justitie te over.

Getuigen hebben C. op twee verschillende plaatsen vuilniszakken zien verstoppen die kleding bevatten waarop bloedsporen van Jesse Dingemans zijn gevonden. Verder is een veeg bloed gevonden op een deur in de woning van de moeder en stiefvader van de verdachte. En in het bloed in het lokaal waar het slachtoffertje werd gevonden, zijn schoensporen aangetroffen die zijn te herleiden naar C.'s schoeisel.

Keukenmes
Op het grote keukenmes dat in een van de zakken werd gevonden zijn geen bloedsporen van Jesse gevonden en het staat niet vast dat het gaat om het moordwapen. Het mes is zeer grondig schoongemaakt, meent justitie. Op basis van de vondst in combinatie met een met bloed doordrenkte joggingbroek is officier van justitie Paul Emmen er toch van overtuigd dat het gaat om het mes waarmee de weerloze scholier is gedood.

Uit een beschrijving van de verwondingen werd duidelijk dat Jesse met grof geweld is afgemaakt. Zijn hals is tot driekwart rond, diep opengesneden met meerdere snijbewegingen.

Een motief heeft justitie niet kunnen vaststellen wegens de hardnekkige ontkenning van de verdachte. Een idee erover had Emmen wel: de eenzame, wraakzuchtige verdachte wilde een daad stellen zoals bekend van geruchtmakende schoolmoorden in de Verenigde Staten, stelde hij.

'Bedreigd en mishandeld'
Het relaas van de verdachte verwijst justitie naar het rijk der fabelen. Julien C. stelt dat hij op vrijdag 1 december is bedreigd en mishandeld door drie mannen wegens een openstaande schuld van ongeveer 5200 euro. Ze dreigden bovendien zijn halfbroertje iets aan te doen.

C. haastte zich daarom naar de school uit vrees voor het welzijn van zijn halfbroertje, een klasgenootje van Jesse Dingemans. Hij arriveerde daar naar eigen zeggen tegen het middaguur, heeft het jongetje meegenomen en is daarna aangehouden. De verdachte vermoedt dat een van zijn belagers Jesse Dingemans heeft verwisseld met zijn broertje en de jonge leerling heeft vermoord.

Alibi
Het verhaal van Julien C. is in strijd met meerdere getuigenverklaringen. Twee leraressen van de school hebben hem al rond 11.15 uur in het gebouw gezien. De juf van Jesse zegt dat hij zich naar buiten haastte. Twee van de drie mannen hebben een sluitend alibi, legde Emmen uit.

C. wilde niet meewerken aan een psychologisch onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Op basis van eerdere onderzoeken meent justitie dat er bij hem sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Daarom is hij verminderd toerekeningsvatbaar en dat maakt een behandeling van C. in een tbs-kliniek noodzakelijk.

Onbewogen
C. reageerde donderdag onbewogen op een slachtofferverklaring die de rechter voorlas. De ouders van Jesse Dingemans zeggen daarin nog steeds te hopen wakker te worden uit een nachtmerrie. ‘Ik heb daar geen reactie op. Ik heb het niet gedaan’, sprak de verdachte.

Zijn advocaat Gerard Spong ventileerde vooral twijfels over het alibi van de mannen uit de verklaring van zijn cliënt en de herkenning door getuigen op basis van een omstreden fotoconfrontatie. Hij vroeg om vrijspraak en waarschuwde de rechtbank voor het opleggen van een onevenredig hoge straf voor een enkelvoudige moord.

Uitspraak op 6 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden