Twintig grootste werkgevers schrappen 37.000 banen

De twintig grootste werkgevers van Nederland schrappen de komende tijd bijna 37 duizend banen, 8 procent van het totaal. Dat aantal is zo hoog omdat juist grote werkgevers als overheidsdiensten en banken de komende jaren naar verwachting flink krimpen. Dat is een van een van de redenen waardoor de werkloosheid volgend jaar snel oploopt.

Een medewerker bekijkt de vacatures in een vestiging van het UWV WERKbedrijf in Amsterdam. Beeld anp

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de grootste werkgevers van Nederland, samen goed voor 830 duizend banen. De tophonderd wordt aangevoerd door het leger en de politie, met respectievelijk 48 duizend en 37 duizend banen. Daarna volgen de Rabobank, met 33 duizend werknemers de grootste particuliere werkgever, de Belastingdienst (30 duizend) en Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, met 28 duizend werknemers. ING, PostNL, NS, KPN en ABN Amro completeren de toptien.

In de tophonderd, die voor het eerst een beeld geeft van grootste werkgevers van Nederland, staan naast overheden en banken verder veel winkelketens, zoals Blokker en Kruidvat. Ook industriële bedrijven als DSM, Akzo Nobel en DAF hebben nog relatief veel werknemers.

Technologie
Grote en groeiende technologiebedrijven met veel werkgelegenheid zoals Apple en Facebook heeft Nederland niet. Lokale techno-iconen als TomTom en Philips gaan beide reorganiseren. Wel is er veel laaggeschoold werk, dat gemakkelijk is te vervangen omdat de toegevoegde waarde laag is. Niet alleen bij ketens als McDonald's en cateraars als Sodexho, maar ook bij 'facilitair dienstverleners' als CSU, Asito en het Limburgse Vebego.

Dit soort bedrijven, dat naast schoonmaak ook allerlei andere diensten biedt als payrolling, is groot geworden doordat grote bedrijven en organisaties steeds meer werk hebben uitbesteed. De grote bedrijven worden daardoor steeds kleiner. Dat effect wordt nog versterkt door de 'fragmentering': het werk wordt steeds meer internationaal gedaan door gespecialiseerde, kleinere en goedkopere partijen, waar ondernemingen vroeger alles zelf deden.

900 duizend banen
De honderd grootste werkgevers van Nederland zijn goed voor 900 duizend banen. Veel grote werkgevers gaan de komende jaren saneren. Bij defensie vallen de komende jaren 6.000 gedwongen ontslagen. Bij PostNL verdwijnen 11 duizend banen, bij de drie grote banken gezamenlijk ruim 6.000.

In november waren er volgens het CBS 455 duizend Nederlanders werkloos, 5,8 procent van de beroepsbevolking. Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwde deze week dat de werkloosheid het komend jaar snel gaat stijgen nu Nederland voor de tweede keer in korte tijd in een recessie is beland. Volgens het UWV worden vrijwel alle sectoren geraakt door de crisis. Alleen technici en verplegenden en verzorgenden zijn blijvend gevraagd.

Krapte
Op de langere termijn, na 2020, krijgt Nederland juist te maken met krapte op de arbeidsmarkt, omdat het aantal schoolverlaters gaat dalen en een kleine 500 duizend ouderen met pensioen gaan. Voor het zover is, volgen echter nog een paar vervelende jaren, ook omdat de arbeidsmarkt vaak met vertraging reageert op economisch herstel. 'De stijging van de werkloosheid die het CPB voorspelt, valt me eigenlijk nog mee', zegt arbeidsmarktdeskundige Jules Theeu-wes. De werkloosheid zou volgens hem kunnen stijgen naar 7 procent volgend jaar.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden