Twintig en vijftien jaar cel geeist in Wijkerzaak

Advocaat-Generaal C. van Beuningen heeft vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep twintig en vijftien jaar gevangenisstraf geeist tegen de twee mannen die worden verdacht van doodslag op de Bergense restauranthouder Willem Wijker....

ANP

De 33-jarige S. van de M. en de 28-jarige W.G. uit Castricum zijn in januari 2002 door de rechtbank in Alkmaar tot twintig en twaalf jaar cel veroordeeld, mede voor een serie ramkraken, inbraken en overvallen.G. ontkent vrijwel alles, Van de M. heeft de meeste feiten toegegeven. Over een ding zijn de twee het eens; met de dood van Wijker hebben ze niets te maken.

Wijker werd in zijn woning boven restaurant 't Woud in Bergen doodgeschoten tijdens een mislukte inbraak. Samen met zijn vrouw en enkele medewerkers zat Wijker na sluitingstijd nog wat te drinken in het restaurant, toen hij boven geluiden hoorde. Daar aangekomen, zag hij twee mannen en werd doodgeschoten. De daders wisten te ontsnappen.

De bewijsvoering van het Openbaar Ministerie is voornamelijk gebaseerd op de verklaring van kroongetuige Cor van B. Die verklaarde tegenover de politie dat G. en Van de M. in de nacht van de schietpartij plotseling in zijn woonkamer stonden. Ze stopten hun schoenen en kleding en twee wapens in een vuilniszak die ze achterlieten.

Van B. hoorde ze zeggen dat het 'goed fout was gegaan'. De wapens zegt Van B. later in het Noordhollands Kanaal te hebben gegooid en de kleding in een vuilnisbak nabij Alkmaar. De verdachten ontkennen dit verhaal.

De verdediging denkt dat Van B. zelf iets met de dood van Wijker te maken heeft, samen met een andere getuige, Dave B. Het advocatentrio beschuldigt de politie van eenzijdig onderzoek en het sturen van getuigen. Zij willen vrijspraak voor hun clienten.

Ander bewijsmateriaal tegen de twee is een schoenspoor dat bij 't Woud is gevonden. De afdruk, afkomstig van een Nike Air Turbulance, is mogelijk van G. Die ontkent ooit zulke schoenen te hebben gehad, maar getuige Dave B. had wel dergelijke schoenen.

Het hoger beroep in de extra beveiligde rechtszaal in Osdorp duurt inmiddels al acht maanden en telde vrijdag de zeventiende zittingsdag. Vrijdag 27 juni krijgen de verdachten het laatste woord, waarna het hof op 11 juli uitspraak doet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden