Twintig aanhoudingen bij Pegida-demonstratie

Er zijn zondagmiddag in totaal twintig mensen aangehouden naar aanleiding van een demonstratie van de anti-islambeweging Pegida in Den Haag. Volgens de politie werd ook de voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, opgepakt.

De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, wordt gearresteerd bij een demonstratie op de Koekamp. Wagensveld draagt een t-shirt met daarop een logo van een poppetje dat onder meer een hakenkruis in een prullenbak gooit. Beeld anp
De voorman van Pegida, Edwin Wagensveld, wordt gearresteerd bij een demonstratie op de Koekamp. Wagensveld draagt een t-shirt met daarop een logo van een poppetje dat onder meer een hakenkruis in een prullenbak gooit.Beeld anp

Wagensveld werd aangehouden, omdat hij weigerde een T-shirt met daarop een poppetje dat onder meer een hakenkruis in de prullenbak gooit, uit te trekken of te bedekken. Hij werd eerder deze week om diezelfde reden gearresteerd in Amsterdam.

Wagensveld werd volgens de politie opgepakt met nog vijf andere demonstranten, onder wie een Pegida-aanhanger met een nepbaard en een tulband, met daarop een plastic bom. Hij ging gekleed in een witte djellaba en had een nephoofd in zijn hand.

Er zijn later nog acht mensen aangehouden die een tegendemonstratie hadden georganiseerd. Omdat zij de demonstratie van Pegida dreigden te verstoren, werden zij opgepakt.

Ook werden nog zes mensen opgepakt die onaangekondigd een protest tegen Pegida lieten horen. Een van hen klom met een vlag van de Anti-Fascistische Actie (AFA) een lichtmast in.

Honderd man politie

De anti-islambeweging Pegida demonstreerde zondagmiddag met zo'n zestig man in Den Haag. Er waren naar schatting zo'n honderd politieagenten op de been.

undefined

De politie hield Pegida nauwgezet in de gaten. Beeld Angelique Mulders
De politie hield Pegida nauwgezet in de gaten.Beeld Angelique Mulders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden