Twijfels over moordcomplot burgemeester Helmond

DEN BOSCH - 'Sleman L. heeft de opdracht gekregen om op korte termijn een aanslag te plegen op de burgemeester van Helmond. L. heeft reeds een voorverkenning gedaan bij de woning van de burgemeester.' Dat staat in het vertrouwelijke informatiebericht van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) op basis waarvan burgemeester Fons Jacobs eind november is ondergedoken.

Politiebewaking voor de woning van de burgemeester van Helmond.Beeld anp

L. heeft elf dagen vastgezeten; hij is nog altijd verdachte. Zijn advocaat Bert de Rooij beaamt dat je een dergelijke tip serieus moet nemen. Maar op grond van het beschikbare bewijsmateriaal heeft hij 'ernstige twijfels over het waarheidsgehalte van deze CIE-informatie'.

Alle informatie is betrouwbaar
In het strafdossier van L., dat de Volkskrant heeft ingezien, stelt de CIE dat 'alle informatie als betrouwbaar moet worden aangemerkt'. Waar dat op is gebaseerd, meldt de 'geheime dienst van de recherche' niet. Wel verstrekt deze eenheid aanvullende informatie: 'Sleman L. beschikt momenteel over meerdere vuistvuurwapens en draagt met regelmaat een kogelwerend vest.'

Op vrijdag 26 november 2010, direct nadat de politie werd getipt door de CIE, begint het Openbaar Ministerie in Den Bosch een onderzoek 'inzake het treffen van voorbereidingshandelingen tot moord' op Jacobs. In de nacht van vrijdag op zaterdag wordt de 38-jarige Eindhovenaar van Marokkaanse afkomst Sleman L. door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.

De verdachte heeft een indrukwekkend strafblad, maar hij ontkent dat hij een aanslag aan het voorbereiden was. 'U maakt zeker een grapje', zegt L. op zaterdag 27 november tegen de rechercheurs die hem verhoren. 'Ik weet niet eens wie de burgemeester van Helmond is.'

Concreet bewijs ontbreekt
Concreet bewijs voor de verdenking ontbreekt. De politie heeft geen wapens aangetroffen tijdens huiszoekingen op drie adressen in Eindhoven: bij L. thuis, bij zijn vriendin en bij zijn ex-vrouw. Wel is in de woning van zijn ex, in een woonwagenkamp, een kogelhuls gevonden. In zijn eigen verblijf, ook in het kamp, lag een scherp patroon van hetzelfde kaliber: 9 millimeter.

Opvallend is dat rechercheurs tijdens de zes verhoren van L. nauwelijks inhoudelijke vragen stellen over de wapens, de voorverkenning, de opdracht en een motief. 'Een praatje pot', zo noemt advocaat De Rooij de gesprekken in de verhoorkamer. Alleen als L. opmerkt dat hij kennelijk 'verdacht wordt van het beramen van een moordaanslag', zegt de politie: 'Wat kunt u hierover vertellen?' De verdachte antwoordt dat hij van niets weet.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden