Twijfels over 'gezonde' oog van Brown

Netvlies van reeds eenzijdig blinde premier bevat scheurtjes. Zijn gezondheid is al weken onderwerp van speculatie...

LONDEN De zorgen over de gezondheid van de Britse premier Gordon Brown (58) zijn toegenomen nu Downing Street heeft toegegeven dat er scheurtjes zijn geconstateerd in het netvlies van zijn rechteroog.

Brown verloor zijn linkeroog tijdens een rugbyincident op zijn 16de. Maanden lag hij in het ziekenhuis, in angst verkerend geheel blind te worden. Zijn rechteroog kon echter worden gered, al is zijn gezichtsvermogen beperkt.

Onlangs blijkt Brown het Moorfields oogziekenhuis in Londen te hebben bezocht vanwege de scheurtjes. Die hebben volgens een verklaring ‘geen verdere verslechtering’ van zijn gezichtsvermogen tot gevolg. Wel wordt Brown nu elke vier tot zes weken gecontroleerd.

Dat Downing Street zich geroepen voelt deze informatie te openbaren, is opmerkelijk. De afgelopen weken is Brown herhaaldelijk gevraagd naar zijn oog, maar de premier zei niets over problemen.

Hierover doen al geruime tijd geruchten de ronde. Teksten moeten volgens medewerkers, op papier en op de computer, in grote letters worden weergegeven, wil de Schot ze kunnen lezen. Een bekende BBC-presentator vroeg Brown ook naar het gebruik van pijnstillers of antidepressiva, hetgeen de omroep op veel kritiek kwam te staan.

De premier zal de komende dagen mogelijk in het middelpunt van de belangstelling blijven staan. Vandaag eindigt het royale Britse zomerreces, dat 82 dagen heeft geduurd.

Alle 646 Lagerhuisleden vinden een brief in hun postvak van een commissie die het bonnetjesschandaal van afgelopen voorjaar onderzoekt. Naar verwachting moet de helft nadere uitleg verschaffen, danwel geld terugbetalen.

Ook Brown zelf behoort aldus ingewijden tot die categorie, hoewel het om kleine bedragen zou gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.