Twijfels over functioneren directie Beurs begint onderzoek bij commissionair Rocorp

De Amsterdamse effectenbeurs is een diepgaand onderzoek begonnen naar de commissionair Rocorp & Partners. Het controlebureau kijkt met name naar transacties die zijn verricht in samenwerking met het Bergense Frank Holding....

FOKKE OBBEMA

Van onze verslaggever

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Ook schiet de administratie en organisatie van Rocorp in de ogen van de toezichthouder tekort en bestaat er twijfel over het functioneren van de directie, bestaande uit grootaandeelhouder E. de Roo en diens mede-directeur I. Beynon.

Bij de effectenbeurs bestaat al geruime tijd twijfel over het functioneren van Rocorp. In oktober 1993 werd Flip Boerrigter als directeur bij het kantoor aangesteld, omdat de beurs onvoldoende vertrouwen had in de directievoering door De Roo en Beynon. Volgens De Roo zelf is het 'absoluut niet waar' dat er aan zijn functioneren wordt getwijfeld en is er slechts sprake van 'een kleine nacontrole' door de beurs.

Vorige maand ontstond een conflict tussen Boerrigter en zijn mede-directeuren over transacties die in de eerste week van april zijn afgesloten door bemiddeling van Frank Holding. Die vennootschap is daartoe niet bevoegd en handelt derhalve in strijd met de Wet Toezicht Effectenverkeer, meent Boerrigter. Vrijdag dient een kort geding dat Boerrigter die inmiddels thuis zit, heeft aangespannen tegen zijn mede-directeuren.

De Roo meent dat er niets aan de hand is. Een vennootschap mag zich slechts met effectenbemiddeling bezighouden, voorzover dat gebeurt ten gunste van een beperkte groep van personen. Volgens De Roo ging het in geval van de transacties door Frank Holding slechts om één klant en was er dus van overtreding van de wet geen sprake.

Op 21 maart had een zware beursdelegatie, bestaande uit onder meer beursvoorzitter B. baron van Ittersum en het hoofd controlebureau H. te Beest, een gesprek met de directie van Rocorp over de bedrijfsvoering. Volgens De Roo vond er op 31 maart een 'eindgesprek' plaats over de 'gebruikelijke jaarlijkse controle'. Die had volgens De Roo slechts kleine onvolkomenheden aan het licht gebracht. 'We hadden niet alles 100 procent op orde, maar, zeg maar, voor 96 procent.'

Maar even later geeft hij toe dat er, ondanks het 'eindgesprek', momenteel een 'kleine nacontrole' plaatsvindt in verband met de transacties in samenwerking met Frank Holding. Eerder deze week gaf het hoofd van het controlebureau, H. te Beest, op een persconferentie aan dat beursleden niet jaarlijks, maar slechts 'een keer per twee jaar' worden gecontroleerd. 'Uit het feit dat er in de afgelopen maanden het controlebureau meerdere keren contact heeft gezocht kun je al afleiden dat er bij Rocorp meer aan de hand is', stelt een ingewijde.

De Roo blijkt nog vorige week een gesprek gehad te hebben met beursvoorzitter Van Ittersum, waarin ook het vertrek van Boerrigter en de benoeming van een derde directeur aan de orde kwamen. Aanleiding voor dat gesprek was volgens De Roo de komst van een nieuwe aandeelhouder. Hij wil niet aangeven wie dat is.

Frank Holding is een van de vele bv's van een vroegere hoekman van de Amsterdamse beurs, Cees Frank. Eerder dook diens naam op in het dossier rond de failliet gegane commissionair Nusse Brink. Frank was betrokken bij het aankopen van obligaties Medicopharma ten tijde van de ondergang van de farmaceutische groothandel eind 1991. De aankopen gebeurden op advies van Leo d'Haens, tot maart 1991 financieel directeur bij Medicopharma. Het openbaar ministerie startte een onderzoek naar de affaire, maar van de uitkomsten is nooit iets vernomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden