Twijfels over 'doping voor centrale verwarming'

Met een halve liter van het geheimzinnige goedje in de cv zou het radiatorwater sneller opwarmen.

Cv-ketel voor verwarming en warm tapwater in huis. Beeld ANP Xtra

Tot 15 procent energie besparen bij het stoken, claimt Endotherm. Dit 'organische' product kan worden toegevoegd aan het radiatorwater, dat hierdoor sneller opwarmt en langer warm blijft. Mooi als tijdens de laatste koude lentedagen de verwarming wat minder verbruikt, maar zijn die - nietszeggende - 'organische stoffen' ook onschadelijk voor het milieu?

We weten het niet. De exacte samenstelling en percentages zijn geheim, laat producent Ecosavers weten. 'Het prijsgeven van de formule maakt het eenvoudig om het product te kopiëren.' Op basis van de veiligheidsinformatie van het product, die Ecosavers wel wilde delen, vermoedt hoogleraar ecotoxicologie Tinka Murk van Wageningen Universiteit dat het gaat om een soort 'suiker-glycerol-goedje'. Uit het document blijkt volgens haar verder dat er alleen aanwijzingen zijn dat het onschadelijk is voor het milieu als het via het riool wordt geloosd. Dus na vier jaar, wanneer het product volgens de fabrikant ververst dient te worden, eventuele restanten niet in de sloot of gracht gieten, maar door de gootsteen.

Endotherm van Ecosavers. Beeld Ecosavers

Te beperkt

Maar loont het wel de moeite om een radiator te ontkoppelen en het goedje bij te mengen? Jan Tjemme van Wieringen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft zijn twijfels of het wel echt 'doping voor je cv' is. Endotherm is gedurende een week getest op één installatie in Engeland, blijkt uit een testrapport. Dat is volgens Van Wieringen te beperkt om tot 15 procent besparing te kunnen claimen voor Nederlandse cv-installaties.

'Bovendien is cv-water, mits het niet veel lucht bevat, een prima geleider voor warmte', zegt hij. 'Het is onwaarschijnlijk dat door een halve liter vloeistof toe te voegen aan meer dan 20 liter cv-water een besparing van 15 procent mogelijk is. Als het al werkt, dan blijft de vraag: voor hoe lang. En, wie zegt mij dat het bijmengen van suiker of afwasmiddel niet hetzelfde effect heeft?'

Product
Endotherm

Prijs
euro43,95

Verkrijgbaar
Bespaarbazaar.nl

Oordeel
**

Jan Vreeburg van KWR Watercycle Research Institute is ook niet overtuigd. 'Zelfs als het water een betere geleider wordt, dan is nog steeds evenveel energie nodig om het op te warmen', zegt hij. 'Dat blijkt ook uit de testresultaten. Het is overigens vrij onduidelijk wat ze precies hebben gedaan. De testsituatie was met meer dan 28 graden Celsius ook vrij uitzonderlijk. Zo heet stoken ze het in bejaardenhuizen niet eens.'

Wat wel duidelijk is: de milieudruk bij de productie van Endotherm ligt vrij laag. Het mag dus zeer de vraag zijn of het product werkt, veel kwaad voor het milieu kan het in ieder geval niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.