Update

Twijfels over claim 'IS-strijders', politie Londen gaat door met huiszoekingen

'Strijders van Islamitische Staat' hebben de aanslag van zaterdagavond in Londen uitgevoerd. Dat meldde althans het aan de terreurgroep gelieerde mediabureau Amaq Agency gisteravond. Diverse media maken melding van de claim, maar benadrukken de onbetrouwbaarheid ervan. Het bureau claimde eerder ook al de betrokkenheid van IS bij de 'aanslag' op een resort bij Manilla, maar dat bleek later niet om terrorisme, maar om een overval te gaan.

Agenten patrouilleren bij London BridgeBeeld afp

Bij de aanslag van zaterdagavond in Londen werden zeven mensen gedood en raakten 47 mensen gewond. De aanslagplegers reden eerst met een bestelbusje op London Bridge in op voetgangers, zigzaggend over de weg en de stoep. Daarna reden ze naar het nabijgelegen Borough Market, waar ze uitstapten en meerdere mensen neerstaken. Agenten waren binnen acht minuten ter plekke en schoten de drie dood.

De Londense politie heeft inmiddels meerdere invallen en huiszoekingen gedaan in woningen in het oosten van de stad, waar nog steeds wordt gezocht. Daarbij zijn twaalf arrestaties verricht. Volgens de politie wordt er 'aanzienlijke vooruitgang' geboekt in het identificeren van de drie doodgeschoten daders. Ook worden ze er 'steeds zekerder' van dat de aanslag door drie mensen is uitgevoerd, hoewel nog vastgesteld moet worden of anderen bij de planning betrokken waren.

Zeker 47 slachtoffers zijn naar ziekenhuizen in Londen en omgeving gebracht. Volgens persbureau AP verkeren 21 van hen in kritieke toestand. Het is onbekend of de mensen die omkwamen allen voetgangers op de Londen Bridge waren, of ook voorbijgangers die bij Borough Market zijn neergestoken.

Het is na de eerdere aanslag op de Westminster Bridge en die na afloop van het concert van Ariana Grande in Manchester de derde keer in drie maanden dat Groot-Brittannië door een aanslag is getroffen.

Gewapende agenten patrouilleren zondag met politiehonden bij de Shard Tower en het London Bridge-metrostation.Beeld afp

De London Bridge-aanval begon zaterdagavond om tien over tien plaatselijke tijd, toen de aanslagplegers met een snelheid van ongeveer 80 kilometer per uur in een busje op voetgangers inreden. Rond deze tijd is het meestal druk op de brug, met uitgaanspubliek. Een ooggetuige vertelt aan persbureau Reuters dat de bestuurders van het witte bestelbusje groepen mensen gericht probeerden te raken. 'Ik was bevroren', aldus de man.

In Borough High Street, waar de aanslagplegers vervolgens naartoe reden, zitten veel café's en restaurants. 'Ik zag twee mensen met grote messen buiten restaurant Roast', vertelt een chefkok aan de Britse krant The Guardian. 'Ze staken in op mensen. De politie rende weg. Het waren gewone agenten. Ze renden weg.' Hij voegt toe: 'De man met het mes doodde twee mensen. We riepen "stop, stop" en mensen gooiden met stoelen naar hen. Toen kwam de agenten en schoten direct.'

Donderdag gaan de Britten naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Premier Theresa May heeft al laten weten dat de verkiezingen dan gewoon doorgaan.

Wel hebben de Britse Labour-partij, de Conservatieven, de Scottish National Party en de LibDems hun verkiezingscampagne zondag tijdelijk stilgelegd. De UKIP-partij (UK Independence Party) weigert dit: 'Het ontwrichten van onze democratie is wat de extremisten willen.'

Beeld reuters

Drie aanslagen in drie maanden

In maart werd Londen ook al opgeschrikt door een aanslag met een auto, die toen op voetgangers op de Westminster Bridge inreed, niet ver van de parlementsgebouwen. De 52-jarige Khalid Masood raasde over het trottoir, stapte uit en stak een politieman dood, waarna hij zelf werd doodgeschoten. Bij deze aanslag kwamen naast de agent vier mensen om het leven. Terreurgroep Islamitische Staat claimt dat de aanslagpleger een van hen was.

Een kleine twee weken geleden vonden 22 mensen de dood door een aanslag in het stadion Manchester Arena. De dader bracht daarbij een zelfgemaakte bom tot ontploffing in de foyer, toen bezoekers aan het eind van het concert vertrokken. Die aanval vond plaats na afloop een concert van Ariana Grande.

Juist vanavond organiseert Grande in Manchester een benefietconcert met onder meer Coldplay, Katy Perry en Miley Cyrus. Politie liet vanochend weten dat bij dit concert extra veiligheidsmaatregelen van kracht zullen zijn. Iedereen wordt gecontroleerd en mensen worden gevraagd hun tassen thuis te laten. Verder is er meer beveiliging en bewaking op de been, sommigen gewapend.

Beeld reuters

Lees meer

Geschokte reacties op 'laffe aanval' in Londen
Regeringsleiders en Britse politici hebben geschokt gereageerd op de terroristische aanvallen in Londen zaterdagavond. 'Onze gedachten zijn bij degenen die bij dit verschrikkelijke incident betrokken zijn', sprak premier Theresa May.

Trumps inreisverbod
De Amerikaanse president Donald Trump greep de aanslag in Londen binnen enkele uren aan om opnieuw te pleiten voor een inreisverbod uit een aantal landen met een islamitische meerderheid.

Ooit geloofde hij in het kalifaat, nu bestrijdt hij extremisme

Het Westen voert een war on terror, maar het probleem met moslimterroristen is dat niet alleen hun gewelddadige methode maar ook hun ideologische doel gevaarlijk is. Dat betoogt Maajid Nawaz, zelf ooit extremist. 'Ik geloofde heilig in het kalifaat.' (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden