Twijfel over toekomst KPN groeit

De twijfels over de telecomfusie van Belgacom en KPN nemen op de financiële markten met de dag toe. Beleggers verliezen het vertrouwen in het Nederlandse telecombedrijf, aangezien de verkennende gesprekken met de Belgen al zeker twee maanden duren....

Van onze verslaggever

De Belgische minister van Overheidsbedrijven, R. Daems, zegt in de Financieel Economische Tijd dat 'er geen evolutie zit in het dossier, noch in negatieve noch in positieve zin'. Volgens de krant groeit aan Belgische zijde de wrevel over de houding van KPN. Verder is over diverse breekpunten nog steeds geen akkoord bereikt.

De koersdaling van KPN leidt tot problemen bij de fusiegesprekken met Belgacom. Hoe lager de koers, des te minder het bedrijf waard is. Sinds de aanvang van de gesprekken, medio juni, is het telecombedrijf nog eens 40 procent van zijn waarde kwijtgeraakt. Vrijdag daalde KPN zelfs even naar 3,45 euro, vanwege het gerucht dat het bedrijf uit de index van de Eurostocks 50 valt. Na verwijdering hoeven bepaalde beleggers het geplaagde fonds niet meer in portefeuille te houden.

KPN maakt zich geen zorgen over de recente daling, zegt woordvoerder B. Oudshoorn. 'De koersontwikkeling leidt een heel eigen leven. Wij zijn bezig met de bedrijfsvoering.' Op 3 september presenteert KPN halfjaarcijfers.

Het telecombedrijf maakte vrijdag bekend zijn samenwerking met Philips te verlengen. KPN zal de telefonische werkplekken van het elektronicabedrijf beheren. Met de order zijn enkele tientallen miljoenen euro's gemoeid.

De Amerikaanse zakenbank JP Morgan zegt dat de door KPN uitgegeven obligaties tot de goedkoopste in de sector behoren. Zelfs als de fusie met Belgacom afketst, zijn ze koopwaardig, meent de bank. KPN moet zijn obligatiehouders nog 16,6 miljard euro terugbetalen, vier keer zoveel als de waarde van de aandelen.

JP Morgan verwacht dat KPN, als de fusie mislukt, het bedrijf snel in twee delen zal splitsen, één voor mobiele en één voor vaste telefonie. Volgens JP Morgan doet de Nederlandse overheid er verstandig aan geld in KPN te pompen. Dat kan een verdere koersdaling van het aandeel voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden