Twijfel over optreden kabinet

Tweede Kamer eist onafhankelijk onderzoek naar optreden kabinet tegen Q-koorts...

den haag Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar de bestrijding van de Q-koorts. De partijen hebben grote twijfels of het kabinet de afgelopen jaren adequaat heeft opgetreden, bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Regeringspartij de PvdA en de oppositiepartijen vragen zich af of de ministers Verburg (Landbouw) en Klink (Volksgezondheid) niet te laat hebben ingegrepen. De ziekte verspreidde zich vanaf 2007 snel. Dit jaar werden 2.300 patiënten geregistreerd onder wie zes doden.

‘Het blijkt niet uit de daden dat de volksgezondheid voorop staat’, zei SP’er Van Gerven. Volgens Waalkens (PvdA) is ‘belabberd gecommuniceerd’ tussen de ministeries en instanties. Bij GroenLinkser Sap beklijft het ‘droeve’ beeld dat de landbouw ‘domineerde ten koste van de volksgezondheid’.

Woensdagavond maakte het kabinet bekend over te gaan tot het selectief ruimen van schapen en geiten. ‘Een rigoureuze’ maatregel, die steun krijgt van de Kamer. ‘Het is treurig, maar onontkoombaar dat er dieren moeten worden gedood’, zei Ormel van het CDA.

Andere partijen vragen zich echter af of de ruiming niet voorkomen had kunnen worden als eerder was ingegrepen. Hadden de ministers niet eerder een fokverbod moeten afkondigen? Moesten omwonenden van besmette bedrijven niet eerder informatie krijgen? Waarom zijn überhaupt de gegevens van besmette bedrijven niet vrijgegeven?

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ging het verst. Zij verweet de ministers ‘dood door schuld’. ‘Dit kabinet heeft de burgerij in gevaar gebracht.’ Zij diende een motie van afkeuring in, die niet kon rekenen op steun. ‘U beschuldigt het kabinet voordat onderzoek is gedaan. Dat is kwalijk’, zei Sap van GroenLinks.

Dat onderzoek komt er, zei minister Verburg toe. ‘Maar laten we eerst de brand blussen en dan kijken wat we beter hadden kunnen doen.’ Daarnaast zei ze dat ze de besmette bedrijven bekend zal maken. De ministers wierpen de beschuldigingen verre van zich. ‘Iedereen dacht dat het in 2007 om een eenmalige uitbraak ging.’ Bovendien was en is wereldwijd weinig bekend over de Q-koorts, hielden de ministers voor. De bron kon ook bij runderen of katten liggen, zei minister Klink.

GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren pleitten voor een parlementair onderzoek naar de bio-industrie, de veestapel in een klein land, en de relatie tussen ziekten. Ook met oog op andere ziekten als de varkenspest.

Commentaar Pagina 11

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden