Twijfel over leiderschap Corbyn na 'Parijs'

Sinds 'Parijs' groeit binnen de Britse Labourpartij de onvrede over het leiderschap van Jeremy Corbyn, of beter gezegd: het gebrek daaraan.

Jeremy Corbyn, leider van de Britse Labourpartij.Beeld anp

Er was iets merkwaardigs aan de hand, tijdens het debat in het Lagerhuis naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs. Terwijl de Conservatieve bankjes goed gevuld waren, leek de oppositie andere verplichtingen te hebben. De sociaal-democraten die wel acte de présence gaven, bedolven hun leider, op het voorste bankje slechts vergezeld door zijn trouwe vazal en ex-vriendin Diane Abbott, onder al dan niet verkapte kritiek. Zo meldde Chris Leslie dat het 'voor iedereen - voor íédereen - meteen duidelijk is dat de politie terroristen desnoods mag doden'.

De nadruk die hij legde was bedoeld voor zijn eigen leider. Een dag eerder had Corbyn laten weten niet in te stemmen met een 'shoot to kill'-beleid, ook niet in een situatie à la Bataclan. Dat heeft hij geweten. Op maandagavond brak er al een opstand uit tijdens de maandelijkse fractiebijeenkomst. Een partijgenoot noemde de pacifistische leidsman zelfs een 'fucking disgrace'. Ook Corbyns nauwe banden met de Stop the War-beweging wekken wrevel binnen zijn partij, zeker na een tweet waarin deze organisatie stelde dat het Franse buitenlandbeleid de oorzaak was van de massaslachting.

Depressies

De stemming binnen Labour werd er niet beter op toen woensdag bekend werd dat Ken Livingstone, de uiterst linkse ex-burgemeester van Londen, gaat bedenken of Labour voor of tegen vernieuwing van het nucleaire wapenarsenaal moet zijn. Hij doet dat samen met de woordvoerder van Defensie, Maria Eagle, maar die bleek van niets te weten. De aanstelling riep vraagtekens op omdat het niet lijkt te passen bij 'een aardiger politiek' die Corbyn bepleit. Het eerste wat Livingstone deed was een kritisch kamerlid doorverwijzen naar een psychiater, pijnlijk omdat de bewuste man aan depressies lijdt.

De rampweek ging donderdag verder toen een krant openbaarde dat de fractiewoordvoerder voor Financiën, John McDonnell, voor de verkiezingen een petitie had ondertekend voor het afschaffen van de geheime dienst en de speciale politie-eenheden. Binnen Labour begint nu het gevoel te heersen dat Corbyns dagen geteld zijn. Als gewoon kamerlid is het makkelijk om aan principes vast te houden, zoals het niet meezingen van het volkslied bij officiële gelegenheden, maar volgens zijn fractieleden gedraagt Corbyn zich teveel als een rebellenleider en te weinig als een oppositieleider.

Ken Livingstone.Beeld anp

'Wanneer ik de zorgen van mijn kiezers in Stoke beluister,' zegt kamerlid Tristram Hunt, biograaf van Friedrich Engels, 'en naar de ideeën van Jeremy, dan hoor ik helaas weinig overeenkomsten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden