Twijfel over bewijs tegen Milosevic

Het is zeer de vraag of Slobodan Milosevic zal worden veroordeeld wegens volkenmoord. Juristen denken dat de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal onvoldoende bewijzen hebben voor genocide....

Van onze verslaggever Rob Vreeken

Om volkenmoord te bewijzen, moeten de aanklagers aantonen dat Milosevic uitdrukkelijk de 'bedoeling' had de niet-Servische bevolkingsgroepen in Bosnië 'geheel of gedeeltelijk te vernietigen', zoals de definitie van genocide luidt. Mogelijk ligt die lat te hoog voor de aanklagers.

'Mensen als Milosevic hebben niet de neiging een papieren spoor achter te laten', zegt prof. Eric Markusen, genocide-onderzoeker van het Deens Instituut voor Internationale Studies, die het proces nauw volgt. 'De hoop was gevestigd op verslagen van politiediensten en dergelijke waaruit een genocidale intentie zou blijken, maar die zijn niet gevonden.'

'Het is geen ijzersterke zaak, dat kun je na driehonderd getuigen wel stellen', zegt Geert-Jan Knoops, hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Utrecht.

Het team van hoofdaanklaagster Carla Del Ponte wil deze week het presenteren van bewijsmateriaal afronden. De laatste zitting werd dinsdag opnieuw uitgesteld wegens ziekte van de verdachte. De aanklagers willen niet langer wachten tot Milosevic is hersteld, en dienen het resterende materiaal nu schriftelijk in.

Milosevic krijgt drie maanden de tijd om zijn verdediging voor te bereiden. Voor de verdediging mag hij evenveel tijd gebruiken als de aanklagers, twee jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden