Twijfel groeit of Clinton keiharde aanvallen van Trump kan afslaan

De twijfel in de VS groeit of Hillary Clinton wel in staat is om de keiharde persoonlijke aanvallen van Donald Trump af te slaan. Het Trump-kamp waarschuwde donderdag dat de aanvallen op het seksverleden van oud-president Bill Clinton 'agressiever' zullen worden. De Democratische koploper, die zakt in de peilingen, weigert echter te reageren op Trumps beschuldigingen.

Stieven Ramdharie
Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe in Charleston, West-Virginia. Beeld AFP
Donald Trump spreekt zijn aanhangers toe in Charleston, West-Virginia.Beeld AFP

'Ik weet dat hij daarop uit is', zei Clinton in een interview met CNN nadat de miljardair Bill Clinton voor het eerst had beschuldigd van 'verkrachting'. 'Ik ga niet reageren. Hij mag zeggen wat hij wil. Als je het gevecht aangaat met een bullebak, dan weet je dat je naar beneden wordt gehaald naar zijn niveau.'

Trump rakelde de oude beschuldiging van verkrachting op om duidelijk te maken dat Hillary Clinton niet geschikt is voor het presidentschap door de onvoorwaardelijke steun voor haar man. Het is voor het eerst dat een Republikeinse presidentskandidaat zich zo hard en persoonlijk uitlaat tegen Hillary Clinton. President Clinton werd in 1999 door Juanita Broaddrick beschuldigd van verkrachting. Dit zou zijn gebeurd toen Broaddrick 35 jaar was.

Volgens de toenmalige medewerkster van een verpleeghuis zou Clinton in 1978, toen hij gouverneurskandidaat was in Arkansas, zich aan haar hebben vergrepen in een hotelkamer. Clinton was toen, pikant, baas van het OM. Hij schikte in 1998 een andere sekszaak tegen hem, aangespannen door Paula Jones, voor 850 duizend dollar. Twee andere affaires kostten hem in 1992 bijna zijn presidentskandidatuur (Jennifer Flowers) en in 1999 (Monica Lewinsky) zelfs bijna zijn presidentschap.

Gewiekst

Hillary Clinton zegt dat ze haar campagne in de komende zes maanden wil voeren op basis van haar programma. Maar de grote vraag is hoe lang ze dit nog kan volhouden, zeker nu ze in twee nieuwe peilingen verliest van Trump. Clintons duikeling in de peilingen, na twee weken van zware aanvallen door Trump, wordt nu breed uitgemeten in de Amerikaanse media.

Het Clinton-kamp heeft een uitgebreid draaiboek klaar liggen voor het gevecht met Trump. Maar alle Democratische pogingen tot nu toe om Trump te beschadigen zijn op niets uitgelopen. 'Crooked Hillary', zo noemt de miljardair dagelijks op uitdagende wijze de Democrate.

Tv-debatten
Ook is de vraag of Clinton zich wel staande kan houden in de tv-debatten, die vanaf september zullen worden gehouden, tegen een agressieve Trump die zeer persoonlijke aanvallen zeker niet zal schuwen. Klapt ze dicht? Zal ze de vragen proberen te ontwijken? Trump dankte zijn overwinning in de Republikeinse race voor een groot deel aan de debatten. Volgens het publiek won hij ze allemaal.

De zestien partijgenoten die Trump in de afgelopen maanden versloeg, wisten zich vaak geen raad met zijn onconventionele aanpak. Met name oud-gouverneur Jeb Bush stond in de tv-debatten vaak met een mond vol tanden als Trump hem aanviel, vooral vanwege zijn familie. Bij de kiezer versterkte dat beeld het imago van Bush als een zwakke kandidaat die geen kans zou maken tegen een Democraat.

'Als kiezer vind ik het onsmakelijk en laag', zei Ana Navarro, een Republikeinse partijstrateeg en bondgenoot van Bush, in de Boston Globe over het oprakelen van de oude beschuldigingen tegen Bill Clinton. Navarro is een grote tegenstander van Trump en ze weet nog niet of ze in november op hem gaat stemmen. 'Maar als politieke waarnemer vind ik het behoorlijk gewiekst.'

Hillary Clinton weigert in te gaan op de harde persoonlijke aanvallen van Trump. De vraag is hoe lang ze dit nog kan volhouden. Beeld AFP
Hillary Clinton weigert in te gaan op de harde persoonlijke aanvallen van Trump. De vraag is hoe lang ze dit nog kan volhouden.Beeld AFP
Donald Trump deelt handtekeningen uit in Lawrenceville in New Jersey. Beeld AFP
Donald Trump deelt handtekeningen uit in Lawrenceville in New Jersey.Beeld AFP

Agressiever

Trump-adviseur Steven Miller waarschuwt dat de aanvallen nog harder zullen worden om de Democratische campagne te ontregelen en om Clinton in de verdediging te drukken. 'We gaan zeker veel agressiever worden', aldus Miller. 'Omdat Hillary Clinton een veel te gevaarlijk figuur is voor het Witte Huis.'

Trump maakt dankbaar gebruik van zijn tweets om de aanvallen te versterken. 'Ik zeg dat de onbetrouwbare Hillary Clinton niet geschikt is voor het presidentschap omdat ze een erg slecht beoordelingsvermogen heeft', tweette hij vrijdag, wijzend op haar steun voor haar man tijdens de vele seksschandalen rond zijn persoon.

De aanpak van Trump is er duidelijk op gericht om de steun die Clinton geniet onder vrouwelijke kiezers te 'neutraliseren'. Ieder keer als Clinton benadrukt wat ze voor vrouwen zal betekenen als president, of hem beschuldigt van 'seksisme', gaat Trump in de tegenaanval door het verleden van Blil Clinton erbij te halen. In de debatten zal dit ook de strategie van de miljardair zijn.

Beide Clintons hebben er zichtbaar moeite mee als ze met Trumps opmerkingen worden geconfronteerd. Afgelopen week lachte de oud-president lachend, maar ongemakkelijk een vraag weg na de zoveelste Trump-aanval op zijn verleden.

Een vrouwelijke aanhanger aait Donald Trump over zijn wang in New Jersey. Trump zegt voortdurend dat hij vrouwen altijd met respect heeft behandeld om het verschil tussen hem en Bill Clinton te benadrukken. Beeld AFP
Een vrouwelijke aanhanger aait Donald Trump over zijn wang in New Jersey. Trump zegt voortdurend dat hij vrouwen altijd met respect heeft behandeld om het verschil tussen hem en Bill Clinton te benadrukken.Beeld AFP

Verdrukking

Hillary laat het steeds aan haar campagneteam over om te reageren op de persoonlijke aanvallen, vaak met persverklaringen die nauwelijks de aandacht trekken. 'Donald Trump doet wat hij het beste kan: aanvallen wanneer hij gewond is', was de summiere reactie deze week van haar woordvoerder op de 'verkrachtingsopmerking'. Op campagne zegt Clinton dat ze 'positief en gericht op de onderwerpen' wil zijn om de presidentsrace te winnen. Maar ieder keer weer als Trump de aanval opent, lijkt het alsof de Clinton-campagne flink in de verdrukking is.

En dat terwijl Clinton gewaarschuwd was. In december gaf Trump een voorproefje van wat haar te wachten zou staan in een tweestrijd om het Witte Huis. Nadat Clinton hem had beticht van 'seksisme' vanwege zijn opmerkingen over vrouwen, sloeg Trump dagenlang terug. Hard en genadeloos. Op tv en in tweets. 'Hij heeft laten zien een voorkeur te hebben voor seksisme', tweette de Republikeinse koploper boos, doelend op Bill. 'Wees voorzichtig', dreigde hij Hillary in een andere tweet. Zij zweeg hierna dagenlang over het heikele onderwerp.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden