Twijfel blijft over bewijs voor inmenging Kremlin in Amerikaanse verkiezingen

Er blijft twijfel mogelijk over de conclusie van de Amerikaanse inlichtingendiensten dat het Kremlin verantwoordelijk was voor de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Michael Persson
Michael Rogers. Beeld afp
Michael Rogers.Beeld afp

Dat bleek donderdag uit een verklaring van spionagechefs James Clapper (overkoepelend inlichtingendirecteur) en Mike Rogers (NSA). 'Gebaseerd op de schaal en gevoeligheid van de doelwitten' denken zij dat 'alleen de hoogste Russische autoriteiten toestemming kunnen hebben gegeven voor de recente verkiezingsgerelateerde datadiefstallen en onthullingen'.

Dat vormen geen sluitende argumenten - schaal en gevoeligheid zijn geen exclusief terrein van overheden. Als het daarbij blijft, betekent het dat de conclusie van president Obama dat het Kremlin verantwoordelijk is voor de hacks van afgelopen jaar niet waterdicht is. Maar blijft het daarbij? Of hebben de inlichtingendiensten toch meer - zoals een onderschept telefoontje of mailtje, vanuit het Kremlin naar een van de hackerscommando's die sporen lijken te hebben achtergelaten in de computers van de Democraten?

Vrijdag krijgt Donald Trump achter gesloten deuren te horen of er meer is. Dan zal blijken of Trumps ramkoers met de inlichtingendiensten, straks zijn belangrijkste buitenlandse informatievoorzieners, tot een aanvaring leidt. Tot dusver heeft de aankomende president zich twitterend zeer denigrerend over de diensten uitgelaten. Deze week bleek hij meer te vertrouwen op Julian Assange van klokkenluiderssite Wikileaks, die de gehackte documenten van de Democratische partij verspreidde.

Makkelijk schieten

Donderdag kreeg Obama zelf al te horen wat de conclusies zijn van de 'overkoepelende analyse', waartoe hij vorige maand opdracht gaf. Begin volgende week wordt er een publieke variant van dat rapport gepubliceerd. Als de cybersceptici (veel experts zijn nog niet overtuigd door de aanwijzingen die de hacks lijken te herleiden tot de Russiche geheime diensten) daarin geen nieuwe bewijzen aantreffen, blijft het makkelijk schieten op de inlichtingendiensten.

Tijdens een hoorzitting voor een Senaatscommissie donderdag gaf Clapper toe dat 'de inlichtingenwereld niet perfect is', en zei Rogers dat hij 'de eerste is om te erkennen dat er ruimte is voor een breed scala aan meningen over de resultaten die wij hebben voortgebracht'. Volgens hem zijn beleidsmakers en commandanten het vaak genoeg oneens over zijn conclusies.

Maar scepsis is wat anders dan diskwalificatie, zei Clapper. Rogers wees op het gevaar dat hij 'goede, gemotiveerde mensen verliest die het gevoel hebben dat ze niet gewaardeerd worden'.

James Clapper en Michael Rogers. Beeld ap
James Clapper en Michael Rogers.Beeld ap

Republikeinen verdeeld

Trump had woensdag getwitterd dat het 'erg raar' was dat een briefing met de 'intelligence' (tussen aanhalingstekens) was verzet. Die tweet werd als spottend geïnterpreteerd. Donderdag kwam hij erop terug. 'De media liegen door te doen alsof ik tegen 'Intelligence' ben terwijl ik eigenlijk een groot fan ben!'

Tijdens de zitting donderdag zei Clapper dat de Russen een decennia lange geschiedenis hebben van beïnvloeding van de verkiezingen. 'Maar nooit zij ze agressiever en directer geweest dan nu.' Hij zei er niet bij dat de Amerikanen zelf een minstens zo lange geschiedenis hebben van beïnvloeding van verkiezingen in andere landen.

De Republikeinen zijn over de kwestie verdeeld. Tijdens de hoorzitting donderdag wezen de senatoren John McCain en Lindsey Graham op het gevaar van Rusland, en positioneerden zij zich eens te meer tegenover Trump. Maar andere Republikeinen en hun aanhangers hebben minder moeite met Trumps pro-Poetin houding.

Een van sympathie overlopend interview van Sean Hannity op Fox News met Julian Assange (die tot voor kort in conservatieve kringen een verrader werd genoemd) werd instemmend geciteerd. De Californische volksvertegenwoordiger Dana Rohrabacher kondigde aan op vriendschapsbezoek te gaan naar Rusland. Eerder zei hij dat het niet erg was als de Russen achter de hacks van de Democratische partij zaten. 'De onthulde e-mails waren de waarheid. Het was goed voor Amerika om te weten wat erin stond. Het maakt niet uit wie ze beschikbaar hebben gesteld.'

James Clapper. Beeld ap
James Clapper.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden