Twijfel binnen vakbonden bedreigt grote FNV-fusie

De droom van vakbondsvoorman Ton Heerts, een grote fusie tussen FNV Bondgenoten, FNV Bouw, Abvakabo FNV, FNV Sport en de voormalige vakcentrale FNV, dreigt stuk te lopen door interne conflicten. De ondernemingsraad van FVN Bondgenoten is naar de Ondernemingskamer gestapt om het fusiebesluit van zijn eigen directie aan te vechten. De raad vreest dat banen verloren zullen gaan. Ook bestaat de angst - net als bij andere bonden - dat eigen belangen in een gefuseerde vakbeweging in het geding komen.

Joost de Vries
FNV-voorman Ton Heerts bij een staking van metaalwerkers, september 2013. Beeld anp
FNV-voorman Ton Heerts bij een staking van metaalwerkers, september 2013.Beeld anp

Heerts werkt al twee jaar aan 'een ongedeelde FNV'. Hij hoopt met de fusie de positie van de vakbeweging te verstevigen. Volgende week woensdag staat een fusiecongres gepland waarop het plan werkelijkheid moet worden. Aan de vooravond van dat congres komen de twijfels op binnen verschillende bonden. Zo stelt de ondernemingsraad (OR) van FNV Bondgenoten in het Financieele Dagblad dat 'een gedegen financiële risico-analyse ontbreekt'.

Volgens de OR bestaat de vrees dat door een fusie banen verloren gaan en dat de meer vermogende bonden, zoals Bondgenoten dat zelf is, aan macht en inspraak zullen inboeten. Andere bonden willen evenmin hun invloed inleveren aan een centraal bestuur. Andere kleine bonden blijven onafhankelijk. Vakbond FNV Kiem (media en kunst) is uit de fusiebesprekingen gestapt uit angst in de nieuwe constellatie ondergesneeuwd te raken.

Door de stap van de ondernemingsraad kan het plan vertraging oplopen, zegt een woordvoerder van het bestuur van Bondgenoten in het FD. 'Als de rechter de zienswijze van de raad volgt, zouden onderdelen van het besluitvormingsproces opnieuw doorlopen moeten worden.'

'Gehele fusie van de baan'
Mogelijk betekent uitstel zelfs afstel. Op de website van FNV Bondgenoten is te lezen dat 'de gehele fusie van de baan is' als het congres op 8 oktober tegen stemt. Dat geldt ook als een van de andere mogelijke fusiepartners nee zegt. 'Voor een eventuele fusie op een later moment, moet een geheel nieuw fusietraject gestart worden, waarbij alle juridische stappen opnieuw gezet moeten worden.' Algemeen directeur José Hendriksen van Bondgenoten probeert de ondernemingsraad te overtuigen om het beroep bij de Ondernemingskamer in te trekken.

Volgens de woordvoerder van Bondgenoten is het doel van de fusie geen besparing, maar een sterkere FNV. Dat doel onderschrijft de ondernemingsraad, maar over de gevolgen is hij niet gerust. De raad betreurt dan ook de gang naar de ondernemingskamer, maar zegt geen andere mogelijkheid te zien omdat de FNV een voorbeeldfunctie moet hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden