Twijfel aan leidersrol VS in Syrië

Onder leiding van de Verenigde Staten wordt het vandaag in München opnieuw geprobeerd: praten over een uitweg uit de Syrische crisis. Maar juist die - zelf gekozen - leidersrol van de Amerikanen wordt meer dan ooit in twijfel getrokken, terwijl praten vooralsnog nergens toe leidt.

Beeld epa

Het zijn de wapens die spreken in Syrië. Met het door de Russische luchtmacht gesteunde offensief rond Aleppo gokt het Syrische regime op een militaire overwinning die onderhandelingen futiel maakt.

Daar stelt 'de voornaamste piloot van de coalitie' (de VS) vooral 'dubbelzinnigheden' tegenover, zo zei de vertrekkende Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius woensdag tegen verslaggevers. 'We hebben niet het gevoel dat er een krachtig engagement is.'

De houding van de Amerikanen bevat 'een zekere zwakheid', zei woordvoerder Salim al-Muslat van de Syrische oppositie. President Barack Obama zou, zo stelde hij, de Russische aanvallen op Syrische burgers kunnen stoppen, maar 'daarom is het voor ons erg vreemd dat we niets van hem horen'.

Zo krijgen de VS, als aanvoerder van de internationale coalitie, het van alle kanten om de oren, nu Moskou de regie der gebeurtenissen in handen heeft genomen en de kansen op het slagveld gekeerd zijn ten gunste van het regime-Assad.

'Helft van Aleppo leeft nog, vergeet ons niet'

De Volkskrant sprak met Issa Touma, eigenaar van een kunstgalerie in Aleppo, waar ook het leven doorgaat. Hij schetst een minder bekend beeld van de stad.

'Veranderd in een zee van bloed'

Ook NAVO-bondgenoot Turkije ranselt Washington met ongekend harde woorden. 'Staan jullie aan onze kant of aan de kant van de terroristen?', riep president Recep Tayyip Erdogan woensdag uit in een toespraak voor lokale bestuurders, verwijzend naar de Syrische Koerden. Voor de Amerikanen zijn zij de betrouwbaarste 'boots on the ground' op het slagveld. Door die samenwerking is de regio 'veranderd in een zee van bloed', volgens Erdogan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov bevestigden woensdag de noodzaak van een staakt-het-vuren in Syrië. Daarover wordt vandaag in München gesproken door de landen die zich Vrienden van Syrië noemen. Vooral zal daar worden geprobeerd het Geneefse vredesoverleg te reanimeren.

'We gaan naar München in de hoop dat dit een veelbetekenend moment zal zijn', zo sprak Kerry. Maar diplomatieke bronnen zeiden tegen persbureau Reuters dat Kerry door de Russen 'aan het lijntje wordt gehouden'. Het Syrische regime kan dan de oppositie militair klappen blijven toebrengen, in plaats van concessies te doen aan de onderhandelingstafel. 'De Russen spelen kat en muis met Kerry', zei een Europese diplomaat.

Vluchtelingenstroom uit Turkije daalt van 'duizenden naar honderden per dag'

De stroom vluchtelingen van Turkije naar Griekenland is in de voorbije dagen afgenomen van 'duizenden naar honderden per dag', zo stelde premier Rutte vandaag.

De oppositie krijgt de schuld

Het Amerikaans leidersblazoen raakte ook al bevlekt door uitlatingen van Kerry vorige week op een diplomatieke borrel in Londen. Volgens Syrische hulpverleners die erbij waren, gaf de minister de oppositie de schuld van het mislukken van het vredesoverleg. De toestand in Syrië zal nog veel erger worden, zei Kerry, 'en over drie maanden is de oppositie gedecimeerd'. Verder uitgedaagd, riep hij uit: 'Wat willen jullie dan dat ik doe? Oorlog voeren met Rusland?'

In het gebied in Noordwest-Syrië waar de gevechten zich afspelen, de Azaz-corridor, is het aantal naar de grensstrook gevluchte burgers gestegen tot 60 duizend. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dat gisteren in Den Haag, waar hij sprak met premier Mark Rutte. Davutoglu had het over 'etnische zuiveringen' door het regime.

De door Koerden geleide Syrian Democratic Forces (SDF) ondernamen gisteren pogingen het vliegveld Menagh, ten zuiden van de stad Azaz, te veroveren op islamistische rebellen. De Koerden krijgen daarbij steun van de Russische luchtmacht. Dat is opmerkelijk, omdat de Russen ook het Syrische leger bijstaan in zijn noordwaartse opmars. Het leger is gevorderd tot vlak bij het stadje Tall Rifat, 15 kilometer onder Azaz. Het lijkt erop dat de Koerden proberen de strook aan de Turkse grens, met Azaz als grootste plaats, in te nemen vóór het leger daarin slaagt.

John Kerry: 'Wat willen jullie dan dat ik doe? Oorlog voeren met Rusland?' Beeld afp

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden