Twentse 'U twee' gaan ook hun eigen koers varen

De roemruchte Twente Vier is opgeheven. De overgebleven lichte roeiers Simon Kolkman en Robert van der Voorn gaan als Twente Twee verder....

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

Wegens de in volle gang zijnde renovatie van de Amsterdamse Bosbaan week de roeiregatta noodgedwongen uit naar de Groningse baan. Op het glibberige botenterrein lagen talloze kapitale roeiboten opgeslagen. Uitpuilende kleedruimten en over het terrein rondhangende roeiers maakten zichtbaar dat de accommodatie niet berekend was op het aantal deelnemers van de drukst bezette roeiwedstrijd.

De roeiers uit Twente hadden op die omstandigheid geanticipeerd. De sobere partytent van de enige geprivatiseerde roeiploeg stond dan ook langs de waterkant. Vanuit dat bastion bereidt het duo nauwgezet de wedstrijden voor. 'Elk detail is belangrijk', zegt boegroeier Kolkman. 'We hebben altijd onze eigen keuzes gemaakt en dat wordt vaak vertaald als dat wij dwarsliggers zouden zijn. Maar dat is niet terecht', vindt Van der Voorn.

'Voor de Spelen in Sydney was er een trainingskamp op een bochtige rivier geregeld. Dat was voor ons in onze ongestuurde boot niet zo plezierig. Dus regelden we zelf een trainingskamp op een rechte baan.' Dergelijke initiatieven leverden het viertal met boegbeeld Jonkman het predikaat eigenheimers op, de Nederlandse bondsbestuurders ergerden zich aan de zelfstandige koers die het Twentse Team volgde.

Vorig jaar bereikte de Twente Vier met aan boord Joris Trooster en Jeroen Paans een achtste plaats op de Spelen. Door hun uitmuntende tweede plaats op de belangrijke Rotsee Regatta in 1999 leek het of er in Sydney nog meer in had moet zitten.

'We zijn als ploeg tevreden met wat we daar hebben bereikt', aldus Kolkman. 'En we hebben er hele mooie videobeelden aan over gehouden', vult van der Voorn aan. 'Mogelijk hadden we het beter kunnen doen als we meer snelheidstrainingen hadden gedaan, en minder duurtrainingen', denkt Jonkman.

Onbedoeld zorgde hij in Sydney zelf voor strubbelingen. De coach viel van een step en brak zijn heup. 'Op de operatietafel zei ik al dat we in elk geval Sydney met metaal zouden verlaten.' Het werd dus geen Olympische medaille, maar een pin in het heupgewricht van de voormalige bondscoach. Jonkman wordt via zijn kruk nog dagelijks herinnerd aan zijn val. Het herstel kan tot 10 maanden duren.

Zijn twee zonder stuurman die samen niet meer mogen wegen dan 140 kilo, had minder tijd nodig om weer in vorm te komen. Zaterdag scherpte zij het baanrecord in het lichte veld aan. Daarmee zette de U Twee een eerste stap die hen buiten de roeibond om naar de WK moet brengen.

Bondscoach De Boorder mag het gat dat de Twente Vier achterliet gaan opvullen. Hij kan daarbij putten uit een groot potentieel. 'Er roeien nu 19 lichte vieren', constateert Kolkman. 'Toen wij nog in de vier roeiden waren er dat nooit zoveel. Nu de Twente Vier is afgehaakt zien veel andere lichte roeiers hun kans', vinden de tukkers.

De Boorder geeft prioriteit aan een vier die het beter op de WK beter gaat doen dan de Twente Vier ooit heeft gedaan. Dat is ambiteus. 'Als het dreigt te mislukken stappen de lichte bondsmannen in de acht.' Het zal de Twentenaren om het even zijn. 'Wij hebben tegen Diederik gezegd dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de twee. Dat doen wij wel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden