Twente zal buiten het veld moeten worden gered

Ondanks de 2-1 nederlaag tegen ADO Den Haag heeft FC Twente in sportief opzicht weinig te vrezen na de knappe demarrage sinds de winterstop. Zelfs een vierde sanctie met opnieuw drie punten in mindering hoeft niet fataal te zijn. De overlevingstocht van Twente dient vooral buiten het veld te worden voltooid en dat wordt een hels karwei voor interim-directeur Onno Jacobs.

Robèrt Misset

Nadat onderzoeker Ben Knüppe dinsdag een ontluisterend rapport presenteerde over de ongezonde bedrijfscultuur in Enschede werd de club afgeschreven door KNVB-directeur Bert van Oostveen. In harde bewoordingen kondigde Van Oostveen niet alleen de begrafenis aan van Twente, hij eiste tevens dat de opgestapte bestuurders met geld in de club snel een 'crediteurenakkoord' zouden sluiten.

Vrijdag zeiden Munsterman en Van der Laan, die samen ruim zeven miljoen euro hebben uitstaan, in het AD dat het initiatief niet bij hen lag. Ze wachten op een fatsoenlijk voorstel en beseffen dat de nieuwe directie hen moeilijk het mes op de keel kan zetten. Verder hangt Twente nog een naheffing van de fiscus boven het hoofd vanwege het gesjoemel bij de transfer van Tadic in 2014.

Potje zaalvoetbal

De club zal de jaarrekening over het vorige seizoen moeten herzien en heeft twee maanden respijt om halfjaarcijfers over het lopende seizoen in te leveren. En dan kampt Twente ook nog eens met een enorme schuldenlast, die de garantstelling van de gemeente voor een bedrag van 32 miljoen euro onzeker maken. Het kan de club haar licentie kosten.

Natuurlijk verklaarde Twente-coach René Hake dat zijn ploeg zich zou afsluiten voor de chaos op de werkvloer. Toch leek de ploeg vrijdagavond verlamd door de wetenschap dat het einde van de club nadert. Twente tikte de bal soms rond alsof het een potje zaalvoetbal speelde, maar ADO had bij rust al met 4-0 kunnen voorstaan. Maar liefst drie keer ontsnapte Twente aan een treffer, toen de bal paal en lat toucheerde.

Toekomst

Na anderhalve minuut deed Twente-keeper Marsman niets om de voorzet van Meijers te onderscheppen, waarna Kristensen raak kopte: 1-0. De Deense middenvelder had pech dat zijn formidabele afstandsschot geen treffer opleverde. Marsman werd gered door de paal, nadat hij het houtwerk ook al had horen trillen bij een geweldige pegel van Marengo en een inzet van verdediger Beugelsdijk.

Ook Duplan verzuimde te scoren, maar het perspectief van Twente verdampte vlot in de tweede helft. Met de hand pareerde verdediger Uvini een voorzet van Duplan en Derijck benutte de door arbiter Blom toegekende strafschop: 2-0. Met zijn magische linkerbeen bracht Ziyech Twente in de 80ste minuut terug in de wedstrijd: 2-1.

Twente moet opnieuw achterom kijken om de nacompetitie te ontlopen, maar de toekomst van de club ligt nu niet op het veld. Minder dan twee maanden heeft interim-directeur Jacobs om een wonder te realiseren. Hij zal er ontsnappingskunstenaar Houdini en illusionist Hans Klok voor nodig hebben, aldus KNVB-directeur Van Oostveen. Die keken vrijdagavond in Den Haag opzichtig de andere kant op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden