'Twente wordt nieuw aardbevingsgebied'

Gaat Twente aardbevingsgebied Groningen achterna? RTV Oost presenteerde dat scenario vandaag in een nieuwsreportage over injectie van afvalwater in lege gasvelden in Tubbergen en Oldenzaal. Dat kan leiden tot aardbevingen, stelt fysisch geograaf Ko van Huissteden van de VU Amsterdam.

Stutwerk bij een woning in het Groningse aardbevingsgebied.Beeld anp

'Het water wordt er onder zeer hoge druk ingeperst. Dan is het mogelijk dat er verschuivingen optreden langs breukvlakken in het gesteente. Bij het opstellen van de milieueffectrapportage ruim drie jaar geleden is dat veel te makkelijk weggewuifd.'

Bij het Staatstoezicht op de Mijnen is één geval bekend van een lichte aardbeving veroorzaakt door het injecteren van water in een leeg gasveld. Dat gebeurde vijf jaar geleden in De Hoeve, een buurtschap in de gemeente Weststellingwerf in Friesland.

Nieuwe techniek

In Twente gaat het om afvalwater dat via een oude aardgasleiding uit Schoonebeek in Drenthe over 65 kilometer wordt aangevoerd. In 2011 is de oliewinning daar hervat met een nieuwe techniek waardoor de NAM het laatste beetje achtergebleven olie kan winnen. Daarvoor pompt het bedrijf stoom met chemicaliën de ondergrond in. Het is gebruikelijk dat het productiewater, dat vrijkomt als water en olie zijn gescheiden, diep in de ondergrond wordt geïnjecteerd.

Bij deze nieuwe techniek gaat het om veel meer water dan gebruikelijk. Dat baart Van Huissteden zorgen. 'In Nederland hebben we daar nog weinig ervaring mee. In de VS zie je dat bij de winning van schaliegas, waar ook veel water bij vrijkomt, aardbevingen gebruikelijk zijn.'

In de milieueffectrapportage die werd opgesteld voor het project in Twente gingen de zorgen vooral uit naar de vervuiling van het aangevoerde water met koolwaterstoffen, zuren en een hoge zoutconcentratie. Wat zou er gebeuren als de leiding, die ruim anderhalve meter diep onder de grond loopt, scheurt, bijvoorbeeld onder vermaarde natuurgebieden als het Springendal of de Engbertsdijksvenen, vroegen natuurbeschermers zich af.

'Niet te vergelijken met Groningen'

Bezwaarmakers kregen uiteindelijk ongelijk bij de Raad van State.
Ernst Moeksis, woordvoerder van de NAM acht de kans op een aardbeving 'zeer onwaarschijnlijk'. De situatie is niet te vergelijken met die in Groningen; de ondergrond is stabieler, aldus de woordvoerder.

Het afvalwater, maximaal 4.000 kuub per dag, wordt op ongeveer tweeënhalve kilometer geïnjecteerd in een poreuze gesteentelaag die aan de bovenkant is bedekt met een ondoordringbare zoutlaag. 'Toen we hier gas wonnen is er nooit sprake geweest van een aardbeving; sinds drie jaar injecteren we water en ook in die periode heeft het KNMI geen seismische activiteit waargenomen.'

Op verzoek van GroenLinks heeft minister Kamp twee weken geleden toegezegd nadere informatie aan de Tweede Kamer te sturen over waterinjectie en aardbevingsrisico.

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt in Groningen.Beeld anp
Infografiek uit 2011Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden