Twente speelt weer met glimlach van weleer

ENSCHEDE - FC Twente 6


FC Utrecht 0


Naast de hoofdingang van het stadion van FC Twente staat een standbeeld van Blaise Nkufo. De oud-spits heeft zijn handen gespreid, kijkt omhoog en lacht breeduit. Het is zo'n moment van onbezorgde blijdschap, kenmerkend voor het Twente uit zijn tijd. De club groeide gestaag, de sfeer was overwegend positief en de resultaten waren navenant.


Na twee seizoenen vol gedoe verlangen ze bij Twente innig terug naar die onbekommerde glimlach. Zondagmiddag, tegen Utrecht en met Nkufo als toeschouwer, lijkt het er zowaar weer op. Met bij tijd en wijle sprankelend spel verpulvert de jonge ploeg de getraumatiseerde Utrechters: 6-0.


Utrecht-trainer Jan Wouters refereert na het duel terecht aan de eerste vijf minuten, waarin zijn ploeg nog veelbelovend voor de dag komt. Het is dat Nick Marsman, doelman van Twente, knap redt op een inzet van Steve de Ridder. Anders had het duel wellicht een voor Utrecht voordelige wending gekregen.


Na de onwennige openingsfase begint Twente plots te wervelen. De kleine Felipe Gutiérrez, vorig seizoen al geregeld positieve dissonant in de vastgelopen machine, voetbalt achteloos grandioos. De Chileen is niet alleen tweebenig, hij heeft tevens het vermogen de bal op dusdanig sierlijke wijze te toucheren dat het de tegenstander in opperste staat van verwarring brengt.


'Hij doet me denken aan Fabregas', zegt Twente-middenvelder Kyle Ebecilio over zijn teamgenoot. Ebecilio trainde bij zijn vorige club Arsenal veel met de Spanjaard. 'Fabregas en ik hadden een klik, datzelfde heb ik nu met Gutiérrez. Dat is heerlijk voetballen.'


De 1-0 van Quincy Promes valt na een van de vele acties van Gutiérrez. Hij zet drie Utrechters op het verkeerde been, dribbelt richting het strafschopgebied en legt de bal tergend langzaam af op Promes. De flankspeler schiet na een kapbeweging in de lange hoek binnen.


Dan pas wordt de transformatie die Twente deze zomer onderging goed zichtbaar. Het middenveld symboliseert dat misschien het beste. Ebecilio (19), Gutiérrez (22) en Shadrach Eghan (19) zijn niet alleen technisch begaafde voetballers, ze stralen ook blijmoedigheid uit. Het zijn jonge lefgozertjes op zoek naar avontuur.


Vergelijk dat met vorig seizoen - toen Wout Brama, Leroy Fer, Willem Janssen en Robert Schilder veelal het middenveld bevolkten - en de conclusie is onomstotelijk: Twente verkiest dit jaar spectaculair voetbal boven degelijkheid. 'Het publiek voor ons winnen', zegt trainer Michel Jansen erover.


Tegen Utrecht lukt dat bijzonder goed. Al na de 2-0 van Dusan Tadic - hij benut een door Eghan verdiende strafschop - gaat iedereen in het stadion staan om waardering voor de ploeg uit te drukken. De 3-0 volgt snel en is wederom de verdienste van Eghan, die evenals Gutiérrez opvalt door zijn parmantige spel. Hij geeft de bal voor vanaf rechts, waarna Luc Castaignos kan binnen tikken.


Utrecht toont zich een gewillig slachtoffer, zoals vaker dit seizoen. Als de ploeg van Wouters iets scherper was geweest, had het vermoedelijk de kwetsbaarheid van Twente kunnen blootleggen. Af en toe, als de Tukkers onverhoeds de bal verliezen, is te zien hoeveel ruimte er ligt voor counters. Die ruimte is niet aan Utrecht besteed.


De liefhebbers in Twente zullen vooral hebben genoten van het vierde doelpunt. Gutiérrez bereikt met een loepzuivere pass Tadic op de linkerflank. De Serviër neemt aan, geeft hoog voor en vindt Castaignos, die de bal na een snoekduik in tegengestelde richting binnen kopt.


Uitzinnig

De vraag werpt zich op of het Twentepubliek vorig seizoen weleens zo uitzinnig is geweest als gisteren. Waarschijnlijk niet. Deze nieuwe ploeg heeft een enthousiasmerende werking op de dertigduizend fans die de voorbije jaren zo vaak kritisch waren op de club.


Natuurlijk zijn de verwachtingen dit seizoen minder hooggespannen. Het vertrek van prominente spelers als Douglas, Michajlov, Fer en Chadli lijkt een aderlating, zeker omdat vervangers tot op heden niet werden gehaald. Linksback Dico Koppers was met 800 duizend euro zelfs de duurste versterking van de club.


Zondag van die mindere verwachtingen niets zichtbaar. In de tweede helft loopt Twente via Promes en Bengtsson uit naar 6-0. Het wegvallen van de torenhoge ambities lijkt een bevrijdende werking te hebben op de club. De glimlach van Nkufo is terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden