Twente sluwer en handiger op op Utrechts ijs

Van wereldvoetbaldag kon de liefhebber onmogelijk vrolijk worden. Even knullig als de viering van het vijftigjarig bestaan van de Verenigde Naties verliep gisteren in de kille Galgenwaard de glijpartij van FC Utrecht en FC Twente....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

UTRECHT

De 3-0 overwinning van FC Twente was daarom logisch, ook al wekte de veldverhouding het vermoeden dat FC Utrecht gisteren de betere poeg was. Maar het dolende elftal van Simon Kistemaker kon de sluwe tegenstander geen moment daadwerkelijk in het nauw drijven. Utrecht voetbalde fanatiek en opportunistisch, maar zonder raffinement en creativiteit. Het geduldige Twente counterde vijf keer vlot en voortvarend. Drie keer was het raak, één keer voorkwam de paal een treffer, één keer doelman Van Ede.

Het waren de meest opwindende momenten in een akelige wedstrijd die z'n hoogtepunt al ver voor de aftrap beleefde. Wervelend en harmonieus was het optreden van The Brotherhood, een verzameling trommelaars die de aandacht op het jubileum van de Verenigde Naties vestigde.

Utrecht was verkozen tot de Nederlandse stad die mee mocht doen aan het wereldwijde feestje van de VN. Maar wereldvoetbaldag in de slecht gevulde Galgenwaard maakte niemand wat wijzer. Of KNVB en de geldschieters van FC Utrecht en FC Twente moeten een opwindend bedrag hebben ingevuld op de cheques die werden bestemd voor SOS-kinderdorpen.

De twee FC's voetbalden gisteren met de tekst VN 50 jaar op hun rug en waren lief voor elkaar op de harde, gladde piste die een gevaar voor lijf en leden betekende. Pas toen de thuisploeg opzichtig in de val van de bezoekers was gelopen, werd het wat onvriendelijk. De 0-3 die elf minuten voor tijd een feit was joeg de kleumende Utrecht-fans het stadion uit en frustreerde Refos. Een wilde overtreding kwam de voormalige reserve van Feyenoord op zijn vijfde gele kaart van het seizoen te staan. Scheidsrechter Van Dijk hoefde verder alleen, in het eerste kwartier, Twente-middenvelder Oude Kamphuis tot de orde te roepen.

Utrecht-coach Kistemaker had wijselijk besloten om niet zijn lompe verdediger Nascimento het ijs op te sturen. De moeilijk wendbare Portugees zat op de bank en Vierklau nam waar in het hart van de verdediging. Van der Net was bij absentie van de geschorste Ten Hag libero en de stuwende kracht van een ploeg die furieus begon. Linksbuiten Smeets, met Volendam geruild tegen middenvelder Plugboer, zwiepte de bal al na negen seconden over de ver voor zijn doel staande Boschker. Die kon met een acrobatische sprong nog net redding brengen.

Bijna een half uur lang zou dat het enige Utrechtse wapenfeit blijven. De tweede keer dat de thuisploeg dreigend voor Boschker verscheen was toen Vierklau na een hoekschop een vrije kopkans kreeg. Maar zijn probeersel miste vaart en de juiste richting.

Twente vertikte het in Utrecht lange tijd om ook maar enigszins uit z'n schulp te kruipen. Coach Rutten, verdediger van afkomst, had zijn spelers op het hart gedrukt geen vreemde capriolen uit te halen op de enge glijbaan die Utrecht remde in zijn opportunistische aanvalsspel.

Een onschuldige overtreding van Vierklau op de behendige Mols brak de typische 0-0-wedstrijd negen minuten voor rust toch open. De vrije trap van Boerebach werd met de punt van de schoen verlengd door stopper Hoogma waarna de bal via de vingertoppen van Van Ede in de verre hoek verdween.

Met de geroutineerde Ten Caat voor Oude Kamphuis was Twente na rust superieur aan Utrecht. In de vijftigste minuut had Bruggink de strijd kunnen beslissen, maar de jongeling schoof de bal na een keurig passje van Bosvelt tegen de paal.

Tot twintig minuten voor tijd bleef de score perspectief bieden aan Utrecht dat echter niet verder kwam dan een lastig afstandschot van Vierklau en een toevallige kans voor Visser. De derde knappe uitval van Twente deed Kistemaker echter de moed in de schoenen zinken.

Bosvelt verstoorde een aanval van Utrecht en zette een flitsende counter op die hij zelf afrondde. Een handigheidje van Mols bracht Bosvelt in schietpositie en Van Ede was kansloos. Ook de derde Twentse treffer kwam op naam van de middenvelder die na rust samen met Ten Caat uitblinker was in de counterploeg van Rutten.

Bosvelt schoot raak na een schot tegen de lat van Bruggink waarna Petrov, ingevallen voor de zwakke Ellerman, verzuimde om de middag van Rutten nog vrolijker te maken. De voormalige assistent en opvolger van Ten Donkelaar heeft Twente weer op gang gekregen. Maar met de kwaliteit die zijn selectie herbergt, is Rutten verplicht de liefhebber meer te plezieren dan gisteren in Utrecht waar zijn strijdplan wel erg voorzichtig was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden