Twente kan even achteroverleunen

Vanuit een gemakkelijke stoel zal Twente-trainer Steve McClaren zondag de ontwikkelingen bij Ajax-PSV volgen. Zijn ploeg deed vrijdagavond wat het moest doen, winnen (3-1 ) van ADO Den Haag, en blijft daardoor in elk geval nog één week de koploper.

Van onze verslaggever Poul Annema

De vraag in Enschede, na morgen, is vooral of het verschil met de eerste achtervolger, PSV – bij verlies tegen Ajax – oploopt tot vijf punten of twee punten blijft. In dat laatste geval kijkt Ajax, als verliezer van de thriller in de Arena en nummer drie van de eredivisie, tegen een achterstand van negen punten aan.

Nochtans kijkt FC Twente in de kampioensrace vooral naar zichzelf. Het heeft zijn kansen in eigen hand. Na de bleke 1-0-zege bij RKC, vorige week, constateerde McClaren al dat zijn ploeg er, in tegenstelling tot PSV en Ajax, niet in slaagt zijn duels gemakkelijk te winnen. Dat was in feite ook vrijdag het geval, tegen ADO Den Haag, ondanks de 3-1-zege.

‘Het is aan ons om in deze fase vooral rustig te blijven’, zei McClaren vooraf. Maar soms kost dat moeite, vooral wanneer de ontwikkelingen in de wedstrijd veel van de ploeg vragen. Met een snelle openingsgoal zetten de gasten de wedstrijd aanvankelijk naar hun hand en daagden de koploper vervolgens vanuit hun gesloten afweer uit hun positie waar te maken.

De kracht van FC Twente is het collectief, de ploeg is een solide eenheid, die het dit seizoen vooral moet hebben van de ingevingen van de weergaloze Bryan Ruiz. Met twee treffers, waarvan één uit een strafschop, stond hij ook nu weer aan de basis van de zege, zijn competitietotaal kwam daarmee op achttien doelpunten.

Hij is de man die kleur geeft aan het aanvalsspel van FC Twente, dat in zijn slotserie van zeven wedstrijden ook rekent op de momenten van brille van Kenneth Perez, die gisteren hard werkte en van grote waarde was, maar niet de artisticiteit bracht die zijn ploeg zo hard nodig heeft.

]]>

Sensationeel was vooral de openingsminuut van het treffen in de Grolsch Veste. Net tien tellen had de stadionklok weggetikt toen ADO Den Haag al een 1-0-voorsprong nam. Uit een lange pass van Kees Luijckx duelleerden Wisgerhof en Oper, maar was het Verhoek die zich ten slotte ontfermde over de bal en van van de slapende Stam de kans kreeg doelman Boschker te passeren: 0-1.

Even maar was het na dat flitsende treffen stil in Enschede. Twente pakte zoals mocht worden verwacht het initiatief, was voortdurend in balbezit, maar had niettemin grote moeite om echte kansen te creëren. De dynamiek ontbrak, net als het raffinement en intellect. FC Twente was een ploeg zonder stootkracht, die de ruimte op de flanken onbenut liet en zijn weg vooral door het centrum zocht.

Zonder de geschorste Derijck en de geblesseerde Kuum hadden de gasten defensief wat noodverbanden moeten aanleggen, maar desondanks slaagde de laag geklasseerde eredivisionist erin de thuisclub met compact voetbal ver weg van zijn eigen strafschopgebied te houden. Dat was ook de belangrijkste doelstelling van Den Haag na zijn snelle openingsgoal.

De gelijkmaker van FC Twente kwam, in de 33ste minuut, uit een door scheidsrechter Van Hulten terecht toegekende strafschop. De vervanger van de half-fitte N’Kufo, Luuk de Jong, rommelde in het strafschopgebied voordat hij Perez de bal in de voet schoof. Bosschaart belette de Deen de actie door hem op zijn knie op te vangen. Vanaf elf meter schoot Ruiz met een uitgekookte stiftbal raak.

Doelman Zwinkels, die kort daarvoor zijn enkel verzwikte bij een poging om de bal bij een hoge corner te onderscheppen, was kansloos bij de strafschop. Hij moest zich meteen na de rust laten vervangen door Barry Ditewig. Elf minuten na zijn entree was het 2-1, opnieuw door Ruiz, 2-1.

Met enige geluk gooide Perez het duel op slot. De Deen wilde van de rechterkant voorzetten, zag de bal via een voet van een tegenstander als een vuurpijl de lucht ingaan, waarna doelman Ditewig door het vallende projectiel tot grote hilariteit van de toeschouwers volledig werd verrast, 3-1.

Kenneth Perez omhelst Bryan Ruiz (Guus Dubbelman / de Volkskrant) Beeld
Kenneth Perez omhelst Bryan Ruiz (Guus Dubbelman / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden