Twente glimt eindelijk van puur geluk

Nadat het onfortuin FC Twente de laatste tijd in een wurgende greep had genomen, lachte gerechtigheid het elftal gisteren uitbundig toe....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Het dubbeltje móest een keer de goede kant op vallen, had trainer Van 't Schip al zo vaak gezegd na de zoveelste tegenslag. Op een gegeven moment keek hij erbij alsof hij ook niet meer geloofde in de kentering.

De wedstrijd van gisteren leek naadloos aan te sluiten bij de gebeurtenissen van de afgelopen weken. FC Twente had achtereenvolgens de paal geraakt, een doelpunt gemaakt en twee keer de lat geteisterd, op een moment dat het matige, hooghartige Feyenoord bijna niets had laten zien. En toch leek Feyenoord met 2-1 te gaan winnen in Enschede, door twee bevliegingen in korte tijd.

Toen braken de gedenkwaardige slotminuten aan, waarin Pothuizen en De Gier onbarmhartig toesloegen, Feyenoord en passant van de koppositie verwijderden en een golf van puur geluk en euforie door het stadion lieten daveren. 'Hier hebben we heel lang op zitten wachten', aldus Van 't Schip.

Het eerste seizoen van trainer John van 't Schip stond vooral de laatste weken onder een ongelukkig gesternte. Terwijl de druk alsmaar toenam, was het wachten op een mooi resultaat. De ene week verloor de ploeg nog knulliger dan de andere week. Gisteren was het nota bene een verdediger die al zijn leven lang aanhanger van Feyenoord is, die het elftal de das om dreigde te doen. Patrick Pothuizen, getooid met een tatoeage van Feyenoord, gleed de bal in eigen doel voor de 1-2.

Gelukkig voor Pothuizen liet hij in de voorlaatste minuut ook de gelijkmaker aantekenen met een mooie, door Zoetebier half gestopte volley. Die 2-2 was de aanzet tot nog één aanval, die De Gier in staat stelde de winnende treffer in te schieten.

Met aandoenlijke eendracht werkten de Twente-spelers zich drie slagen in de rondte. Het was een schril contrast met de mannen van Feyenoord, die blijkbaar dachten eenvoudig te winnen bij de nummer zeventien. 'Ik heb me kapot geërgerd in de eerste helft', zei trainer Van Marwijk na afloop. 'Ik begrijp hier niets van. We hadden de mogelijkheid afstand te nemen in de twee resterende wedstrijden voor de winterstop, maar het leek wel of we bang waren duels te winnen.'

FC Twente kwam na 34 minuten verdiend op voorsprong. Kees van Wonderen bracht de lessen kappen en draaien die hij ooit kreeg van goeroe Wiel Coerver, halfslachtig in de praktijk. Van Wonderen viel en verspeelde de bal, waarna Booth de bal ziedend in de kruising schoot. Het leek of de Schot al zijn frustratie in een keer loosde. Booth, na de komst van De Gier een tijdje gedegradeerd tot bankzitter, haalde even later wederom uit. Via de onderkant van de lat en de rug van de vergeefs duikende Zoetebier rolde de bal naast het doel.

Eerder had Heubach een vrije trap van 30 meter tegen de paal geschoten. Heubach was een van de pionnen in de geïmproviseerde Twentse verdediging, waarin de vaste krachten Van der Weerden, Grujic en Hulshoff ontbraken. Middenvelder Van der Doelen was nota bene rechtsachter.

Op het moment dat Twente afstand nam, had Feyenoord overigens al kunnen scoren ondanks het matige spel. Emerton, die de plaats van de geblesseerde Bosvelt innam en met Ono het centrum van het middenveld bemande, raakte van dichtbij een Twents been, Van Hooijdonk zag een lob in het zijnet vallen en doelman Boschker trok de benen van de doorbrekende Emerton weg. Scheidsrechter Van Hulten liet doorspelen.

Na rust speelde Feyenoord iets gepassioneerder en had het een korte, goede fase met twee doelpunten. Van Hooijdonk schoot in na een passje van Elmander, Pothuizen gleed een voorzet van Tomasson in eigen doel. De mensen die voor Twente zijn, keken elkaar aan en hadden dezelfde gedachte: weer niets. Bijna allemaal bleven ze zitten tot het einde en eindelijk konden ze een mooi verhaal meenemen naar huis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden