Twente betaalt transfer niet uit angst voor witwaspraktijken

FC Twente weigert 6,3 miljoen euro over te maken naar de Britse Maagdeneilanden voor de transfer van Jesús Corona. Diens zaakwaarnemer daagt de club nu voor het sporttribunaal CAS.

FC Twente wil er eerst 'honderd procent' zeker van zijn dat er geen onregelmatigheden rondom deze transfer plaatsvinden, voordat het geld wordt overgemaakt. Beeld anp

Wat is er aan de hand?

Het draait allemaal om de transfer van Jesús Corona, die van 2013 tot 2015 in Enschede speelde. Om zijn komst te financieren leende FC Twente in 2013 2,9 miljoen euro van bedrijven geregistreerd op de Maagdeneilanden. Deze bedrijven werden, net als Corona, vertegenwoordigd door Matias Bunge, een zaakwaarnemer uit Argentinië, zo blijkt uit documenten van Football Leaks, waaruit NRC donderdag publiceerde.

Wat wil Bunge van FC Twente?

6,3 miljoen euro. Volgens hem moet de club dat geld overmaken naar een rekening op de Maagdeneilanden. Het bedrag zou bestaan uit een aflossing van de lening plus de winst op de verkoop van Corona aan FC Porto. Bunge beroept zich op afspraken die hij heeft gemaakt met de inmiddels vertrokken voorzitters van FC Twente, Joop Munsterman en Aldo van der Laan.

Waarom maakt FC Twente dat geld niet over?

Omdat de huidige clubleiding eerst zeker wil weten dat dat geld niet wordt gebruikt voor witwaspraktijken. Een van de financiers wordt namelijk genoemd als een medewerker van een Mexicaans drugskartel. Daarom is de club er niet zeker van dat de deal op legale wijze wordt afgerond. In een verklaring laat FC Twente weten er eerst 'honderd procent' zeker van te willen zijn dat er geen onregelmatigheden rondom deze transfer plaatsvinden, voordat het geld wordt overgemaakt.

Bovendien wil de club uitsluiten dat Corona een deel van de 6,3 miljoen ontvangt. In dat geval zou de Nederlandse belastingdienst een grote naheffing kunnen neerleggen bij de club.

Wat kan de claim van Bunge financieel betekenen voor FC Twente?

Niets. De club heeft het bedrag wat met het conflict is gemoeid al opgenomen in de jaarrekening, dus consequenties heeft het niet, zo liet commercieel en technisch directeur Jan van Halst weten.

Liggen er nog meer juridische dossiers op zijn bureau?

Ja, nog drie. FC Twente heeft nog een zakelijk conflict met zaakwaarnemer Zoran Pavlovic van ex-speler Dusan Tadic. Verder komt er volgende week uitsluitsel in het kort geding dat zaakwaarnemer Rob Jansen tegen Twente heeft aangespannen. Jansen zegt namens het makelaarskantoor Wasserman nog 1 miljoen euro tegoed te hebben van de club. Zelf is FC Twente naar de FIFA gestapt in verband met de transfer van Youness Mokhtar naar de Saoedische club Al Nasr. De Enschedeërs zeggen nog een deel van de transfersom tegoed te hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.