Tweevoeters veel ouder dan gedacht

Een reptieltje van 290 miljoen jaar oud en 26 centimeter hoog is het (tot nu toe) oudste dier dat op twee poten kon rennen....

Het beestje, dat de naam Eudibamus cursoris kreeg, is geen directe voorouder van de dinosauriërs. Het is zestig miljoen jaar ouder dan de oudste reptielensoorten (waaronder dino's) waarvan al bekend was dat ze rechtop konden lopen. In de tijd van Eudibamus kwamen de zware landdieren maar langzaam vooruit op hun vier korte poten, zo is altijd aangenomen.

Eudibamus echter, was wel degelijk snel, melden de Amerikaanse, Canadese en Duitse ontdekkers ervan in Science van 3 november. Zijn achterpoten waren zeer veel langer dan zijn voorpoten.

De lange staart kon als evenwichtsorgaan bij het rechtop rennen hebben gediend. Enkels en knieën waren aangepast aan het voortbewegen op twee voeten. De voorpoten werden alleen gebruikt als het diertje langzaam liep.

De vondst van Eudibamus is opnieuw een bewijs dat het tweevoetig verplaatsen zich telkens opnieuw heeft ontwikkeld: bij reptielen, vogels, zoogdieren en de mens, zeggen de onderzoekers. De Eudibamus liep hard om aan roofdieren te ontsnappen; hij was een planteneter en hoefde dus geen prooien achterna te rennen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden