Tweet!

GEORGE VAN HAL

Een staaltje verfijnd literair masochisme. Zo zou je de ruim vijftigduizend woorden van de door de Amerikaan Ernest Vincent Wright geschreven roman Gadsby (1939) het best kunnen omschrijven. Wright legde zichzelf destijds een opmerkelijke beperking op: in zijn boek, zo besloot hij, zou hij nergens de letter 'e' gebruiken.

Met Tweeting the Universe zetten auteurs Govert Schilling en Marcus Chown op populairwetenschappelijke wijze de geest van deze vorm van literaire zelfkastijding voort. Chown en Schilling geven in hun boek namelijk in opstapelingen van telkens vijftien tweets à 140 tekens antwoord op 140 vragen (geen toeval) over ons universum. Eerder verscheen het materiaal deels als Twursus in de Volkskrant.

Het resultaat is een lakmoesproef van populairwetenschappelijk kunnen, waarvoor de auteurs met verve slagen. Zo jassen Schilling en Chown er in een luttele vijftien tweets de werking en ontstaansgeschiedenis van zwarte gaten door. Sterker nog: ze houden ruimte over om te vermelden dat onze zon als zwart gat slechts een diameter van 3 kilometer zou hebben. En dan vertellen ze ook nog dat je door de kromming van de ruimtetijd vlak bij een zwart gat je eigen achterhoofd kunt zien. Applaus!

Het is dan ook jammer dat deze herculische prestatie qua leesbaarheid aan zijn eigen vorm ten onder gaat. Wat op Twitter en internet nog lekker weghapt, gaat in boekvorm snel irriteren.

Elk infoblokje strikt onder de 140 tekens houden - ook waar langer overduidelijk beter was geweest - zorgt voor kromme zinnen in telegramstijl. Zonde, want tussen het onnatuurlijk horten en stoten is beknopte en boeiende informatie te vinden. Tweeting the Universe is vooral geschikt om in kleine beetjes te lezen. Qua leesbaarheid legt het het af tegen dat andere experiment.

Marcus Chown & Govert Schilling: Tweeting the Universe.

Faber en Faber; 311 p.; € 17,99. ISBN 978 0 571 27843 5

George van Hal is redacteur bij NWT Magazine

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden