NIEUWSNepfoto

Tweet van Chinese topdiplomaat blaast relatie met Australië op

Een tweet van China’s topdiplomaat Zhao Lijian heeft de al langer gespannen relatie met Australië en China opgeblazen.

Marije Vlaskamp
Een journalist houdt een kopie van de foto vast die topdiplomaat Zhao Lijian deze maandag twitterde. De gemanipuleerde afbeelding toont een Australische militair die aanstalten maakt een Afghaans kindje de keel af te snijden.  Beeld EPA
Een journalist houdt een kopie van de foto vast die topdiplomaat Zhao Lijian deze maandag twitterde. De gemanipuleerde afbeelding toont een Australische militair die aanstalten maakt een Afghaans kindje de keel af te snijden.Beeld EPA

Maandag twitterde Zhao, door zijn bijtend nationalistische toon de ‘Wolf Warrior’ van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken genoemd, een door een Chinese kunstenaar gemanipuleerde foto waarop een Australische militair grinnikend aanstalten maakt een Afghaans kindje de keel af te snijden.

Met zijn tweet speelt Zhao in op recent onderzoek van het Australische leger naar wangedrag onder Australische militairen in Afghanistan, waarbij 39 Afghaanse burgers zouden zijn vermoord. ‘Geschokt door de moord op Afghaanse burgers en gevangenen door Australische soldaten. We veroordelen dit soort daden scherp & roepen op om hen ter verantwoording te roepen’, aldus Zhao op Twitter.

De Australische premier Scott Morrison is woest over de ‘weerzinwekkende’ fotomontage en eist dat Zhao die verwijdert. Tegelijk zoekt Morisson een opening voor een dialoog met Beijing, blijkt uit zijn reactie. ‘Ongetwijfeld bestaan er spanningen tussen China en Australië, maar dit is niet hoe je daarmee omgaat.’

Al langer overhoop

Australië en China liggen al langer overhoop. Dat komt door de speciale positie van Australië als westers georiënteerd, democratisch land en Amerikaans bondgenoot aan de rand van de Chinese invloedssfeer. Daardoor raakte het vroeger dan de rest van de wereld vertrouwd met minder prettige aspecten van economische afhankelijkheid van China.

Dat Australië daar openlijk aandacht op vestigde bevalt Beijing niet. Het sloeg als eerste land alarm over de manier waarop China via de Australische elite en Chinese gemeenschappen in Australië sluipenderwijs spionagenetwerken opbouwt en zijn invloed op de Australische politiek vergroot.

Canberra steekt kritiek op China’s optreden in Hongkong en de West-Chinese provincie Xinjiang niet onder stoelen of banken, hield de Chinese telecomgigant Huawei buiten de deur bij de aanleg van 5G en protesteert tegen Chinese claims op een groot deel van de Zuid-Chinese zee.

De coronapandemie zette deze opeenstapeling van irritaties op scherp. Toen Australië opriep tot onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van covid-19 maakte Canberra zich wat betreft China definitief tot loopjongen van de Verenigde Staten.

Canberra is de spreekwoordelijke kanarie in een kolenmijn: andere landen zien hoe een relatief klein en onbelangrijk land wordt afgestraft dat zich niet naar China’s wensen voegt. Diplomatiek wapengekletter is het gevolg. Bovendien worden Australische burgers in China gearresteerd en lijdt het Australisch bedrijfsleven onder een steeds langer wordende lijst van Chinese handelssancties.

Militaire samenwerking

Australië houdt vast aan de eigen koers, bijvoorbeeld door inniger militaire samenwerking met Japan, een oude vijand van China. Eerder deze maand zette Beijing Canberra voor het blok met een lijst van veertien klachten die moeten worden opgelost voordat Beijing bereid is tot overleg. Als Canberra ophoudt de verhoudingen ‘te vergiftigen’ met ‘ideologische vooroordelen’, zoals negatieve berichtgeving in Australische media en kritische rapporten van Australische denktanks, kunnen we praten, was de suggestie.

Nu spitst de ruzie zich toe op de gemanipuleerde foto, waarbij China zich gedraagt als kampioen vrijheid van meningsuiting. Nadat Canberra excuses had geëist, zette Zhao het gewraakte plaatje vast aan het begin van zijn tijdslijn.

China is geregeld onderwerp van grove spotprenten, en Beijing eist dan vergeefs excuses. Zhao vindt dat hij hetzelfde recht op vrijheid van meningsuiting heeft als hij een gemanipuleerde foto die in China doorgaat voor kunst, op zijn regeringsaccount plaatst. Het gaat om werk van de jonge kunstenaar Wuheqilin, die met de computer beelden bewerkt tot afbeeldingen met als belangrijkste thema zijn afkeer van het westen.

Dit soort uitingen zijn populair in China, niet in de laatste plaats omdat de staat zelf grossiert in nationalistische propaganda. Zhao zal zich dan ook niet bij Canberra verontschuldigen, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken maandag.

Lees ook:

Zonder rauwe, opstandige teksten kun je je een rapscene nauwelijks voorstellen. In een autoritaire eenpartijstaat als China vallen uitingen van frustratie en rebellie alleen niet zo goed. Daar scoren jonge rappers juist met nationalistische teksten, die precies in het straatje van het regime passen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden