Tweestaten-oplossing Israël en Palestina is illusionair

Arnon Grunberg
Obama heeft niet alleen nagelaten Israël te beschermen tegen deze bendevorming in de VN, ze spande er achter de schermen mee samen', aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld afp
Obama heeft niet alleen nagelaten Israël te beschermen tegen deze bendevorming in de VN, ze spande er achter de schermen mee samen', aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld afp

'De woede van de gewonde' (Der Zorn des Verletzten) kopte de Neue Zürcher Zeitung dinsdag op de voorpagina naar aanleiding van de VN-resolutie over Israëls nederzettingenbeleid. Voor de verandering onthield Amerika zich van een veto. Obama zou achter deze onthouding zitten, maar volgens een analyse van de Israëlische krant Ha'aretz was het vooral het Verenigd Koninkrijk dat achter de resolutie zat.

Amerika's stemonthouding is symbolisch. Onder Obama, zo bericht The New York Times, groeide de Israëlische bevolking in de bezette gebieden van 297.000 tot 386.000, in Oost-Jeruzalem groeide de Israëlische bevolking van 193.737 tot 208.000.

Bijna vijftig jaar na de Zesdaagse Oorlog moet worden geconcludeerd dat een tweestaten-oplossing illusionair is. Wie de macht heeft 'feiten op de grond' te creëren hoeft zich van opinies en moraal weinig aan te trekken. De status quo is houdbaar zolang de macht die die status quo in stand wil houden machtig genoeg is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden